Hopp til hovedinnholdet

Kan foreldrene mine tvinge med til å være med på hytta hver helg?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 16 som er utrolig irritert.. Foreldrene mine tvinger med til å være med til hytta hver eneste helg, og jeg går glipp av så mye som skjer i helgene. Nå som skolen starter blir det sikkert enda verre! Jeg har merket at jeg har fått færre venner og at de har stoppet å henge med meg fordi jeg nesten aldri er hjemme, kun når det er skole. Hva skal jeg gjøre? Er dette i det hele tatt lov? Foreldrene mine nekter å la meg være alene hjemme og å sove hos noen andre mens de drar på hytta. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Takk for at du skriver til oss!

Det er forskjell på hva foreldre har lov til og hva som er urimelig at de bestemmer. I følge barneloven er det dine foreldrene dine som er ansvarlig for deg, både juridisk og økonomisk til du er 18. Kortversjonen av dette er at det er de som bestemmer over deg til du er myndig. Det betyr også at de har ansvaret for at du ikke skjer noe ubehagelig med deg og at du får best mulig oppdragelse.

Man skal få stadig mer medbestemmelse etter hvert som man nærmer seg 18. Men med medbestemmelse kommer ansvar. Du har ikke krav på å få være hjemme når det passer deg, men det er urimelig at du blir utestengt fra sosiale aktiviteter stadig vekk. Har du snakket med dine foreldre om hvor vanskelig dette er. Er det en form for gylden middelvei som dere kan bli enige om.

Det kan være en god ide for dere som familie å ta kontakt med familievernkontoret, www.bufetat.no/familievernkontor/ der dere bor. De er eksperter på å hjelpe familier snakke bedre sammen og hjelpe hverandre løse problemer.

Håper dette kan hjelpe deg!

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine