Hopp til hovedinnholdet

Gutt 16. Hjemme bestemmer foreldrene mine hverdagen min. Lei av dette, men pappa sier han bestemmer.

 

Spørsmål
hei,er en gutt på 16år. hjemme hos meg,får jeg ikke si noe om alt som skjer. jeg må få lov fra foreldre før jeg går ut med venner(det er ikke snakk om å gå ut etter kl20). de bestemmer om hverdagen min.jeg er lei av dette men får ikke gjort noe fordi pappa sier at det er ingen lov som hindrer en far å bestemme over barnet sitt(er det sant?) kan jeg få vite om hva jeg har krav til?. han truer meg å sende meg tilbake i hjemlandet hvis jeg ikke oppfører meg bra. har jeg ikke lov til å si ja eller nei a 16år?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Foreldrene dine skal ivareta dine interesser og behov, frem til du er gammel nok til å gjøre det selv. Etter hvert som du blir eldre skal foreldrene dine gradvis gi deg større rom for å bestemme over deg selv, frem til du blir myndig. Likevel synes vi at det finnes en grense for hvor langt foreldre kan gå i kraft av sin foreldremyndighet. De bør ha i tankene at du også har rett til et privatliv.

Når det gjelder det du skriver om at faren din truer deg med å sende deg tilbake til hjemlandet, har vi stor forståelse for at du opplever det ubehagelig og ekkelt. Dette er selvfølgelig noe en forelder ikke burde true med. Vi anbefaler deg å ta en prat med faren din om dette.

Hilsen Juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Problemer hjemme?

Jente - Fotoill: colourbox.com

Familie og hjem er ikke lykke og trygghet for alle. På denne siden kan du lese om problemer som kan oppstå hjemme, og hvordan du kan få hjelp dersom du har det tungt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Hjemmesituasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om hjemmesituasjon


Quiz: Hva vet du om forsikring?

Hvor kan du få dekning hvis du skader deg på skolen?