Hopp til hovedinnholdet

Bør jeg slutte på videregående for å satse på idretten min?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en gutt som går på vg1. Jeg vil slutte på videregående skole, men foreldrene mine vil aldri gi meg lov til å slutte. Jeg vil slutte så jeg kan satse fullt på en sport jeg trener. Om jeg ikke satser fullt og «all in» føler jeg at det ikke er vits og mister bare helt motivasjon. Det er bare sånn person jeg er. Denne sporten er noe jeg virkelig elsker og kan lage en karriere ut av etter år med dedikasjon. Ettersom jeg allerede jobber på en pizza resturant så vil jeg kunne betale medlemskap i måneden hvis foreledrene mine nekter. Noe de har sagt de vil gjøre hvis jeg slutter skole. Jeg har sluttet med mange idretter pga. skole og jeg er redd jeg vil slutte igjen. Om jeg ikke slutter skole først da. Vgs er jo frivillig, men jeg er redd for hvordan foreldrene mine vil reagere. En quote jeg gjenkjenner meg i er «Sometimes you have to give it all up, for a dream only you can see» Hva tenker dere? Jeg håper dere virkelig forstår meg. Hilsen «en som ikke vil gi opp drømmen sin».

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Vi skjønner at du har et ordentlig dilemma her, og det høres ut som at du dras mellom ulike retninger. Det er sikkert ikke lett. 

Vi kjenner deg jo ikke, så det er jo litt begrenset med hvilke råd vi kan gi. 

Du har jo flere hensyn å ta her, som det virker som at du er veldig klar over. Et av dem er foreldrene dine, og hvordan dette vil påvirke forholdet ditt til dem. Foreldre vil som regel det beste for barna sine, og har livserfaring og visdom som det er verdt å lytte til. Samtidig er det ditt liv, og du som skal bestemme og styre over det til slutt. 

Du skriver ikke hvilken idrett dette er, og vi vet jo ikke hvor tidkrevende det vil være å satse på den. 

Du har rett i at videregående er frivillig, og at det er mulig å både ta et pauseår eller to. Samtidig vil vi si, at videregående er en enestående mulighet til gratis utdanning i Norge, og i tillegg er det selve døråpneren for omtrent alle videre yrker og karrierer. Det vil si at på sikt, så sant du ikke lever av å være profesjonell innen idretten din eller lignende ting, så er du helt nødt til å fullføre videregående. Og nå har du sjansen med ungdomsretten din, og sjansen til å ta videregående sammen med jevnaldrende. 

Vi er enige med foreldrene dine i at det er et drastisk steg å skulle slutte med videregående. Men så vet vi heller ikke hvordan det er med idretten din nå, hvor gode sjanser du har til å lykkes, og om det er avhengig av at du trapper ned på utdanningen din eller ikke. Ofte er det vanskelig å kombinere utdanning og å satse på idrett - men det kan finnes kombinasjoner likevel, og kanskje er dette noe du skal se på?

Det er alt i alt vanskelig for oss å ta stilling i denne saken, og vi kjenner ikke deg eller situasjonen godt nok. Men vi forstår at du har behov for å ta idretten din på alvor, og vi forstår også foreldrene dine, som sikkert vil at du skal få en videregående utdanning. 

Siden videregående er selve nøkkelen til videre yrkesliv i Norge, vil vi aldri anbefale noen å slutte på videregående sånn uten videre. Når det er sagt kan det finnes grunner og motivasjoner til å ta pauseår likevel. 

Vi foreslår egentlig at du snakker godt med foreldrene dine om dette (som du jo allerede gjør), og også forsøker så godt du kan å vise dem frem hva du føler og tenker. Og vi foreslår også at du ikke avskriver deres råd sånn med en gang, selv om de mener noe annet enn deg. 

Deretter tenker vi at det ville vært naturlig for treneren din i idretten å snakke med foreldrene dine. Er det sånn at det ikke vil være mulig å fullføre videregående med satsingen? Hvilke sjanser og hvor god kan du bli hvis du får gitt riktig tid til satsningen? Dette er ting som treneren din burde snakke med foreldrene dine om. 

Sist men ikke minst bør du snakke godt med rådgiver på skolen din om dette. Hvilke muligheter vil du ha dersom du skulle slutte? Når går ungdomsretten din ut? Finnes det muligheter for å kombinere dette, f.eks ta videregående på lenger enn normert tid? Det er veldig viktig at du får hatt en god samtale med skolen din om dette, sånn at du ser alle muligheter og konsekvenser. 

Vi kan dessverre ikke gi noe mer råd enn dette, og kan heller ikke gå inn og mene noe om situasjonen uten å kjenne deg. Men videregående skole er viktig, så det er veldig viktig at dette i så fall vil være et meget gjennomtenkt valg. 

Så vårt råd er å snakke mer med foreldrene dine, treneren din og rådgiveren din. Kanskje lar dette seg kombinere på måter du ikke har tenkt? Kanskje har de noen råd?

Vi ønsker deg uansett lykke til, uansett hva som blir utfallet! Og bare spør oss igjen :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Pause fra videregående?

Jente tenker (colourbox.com)

Mange dropper ut av videregående skole før man er ferdig. Det er mange årsaker til dette, men det er lurt å starte opp igjen etter pausen.

Les mer

Friår eller slutte på skolen - husk på dette

Jenter står og tenker (colourbox.com)

Her er en huskeliste over hva du må ordne dersom du vil ta et friår før, eller i løpet av, videregående skole, bytte utdanningsprogram eller slutte underveis i skoleåret.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Satse på en idrett

Knyter fotballskoa (colourbox.com)

Hvis man skal satse på en idrett så må man være villig til å prioritere den, og det er viktig å være forberedt på at man ikke kan være med på alt som skjer ellers. Man må ha motivasjon og vilje til å legge inn den ekstra treningsinnsatsen.

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine