Hopp til hovedinnholdet

Er det en lov som forbyr ungdom over 15 å være ute lengre enn 24.00?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, Moren min påstår at det finnes en lov som sier at om man er mindreårig (men over 15) må man være hjemme innen 24.00. Jeg har søkt på nettet og ikke funnet noe som stemmer overens med dette. Er det sant? Finnes det en lov som forbyr ungdom over 15 å være ute lengre enn 24.00? Hilsen jente 16

Besvart 19.06.2019 12:00
 

Svar
Hei

Det kan hende at moren din tenker på bestemmelsen i politiloven § 13: 

"Politiet kan vise eller bringe hjem barn som driver omkring på egen hånd på offentlig sted etter kl. 22.00, eller som bryter oppholdsforbud nedlagt etter straffeprosessloven § 222 c.

Politiet kan også ta hånd om barn som påtreffes under omstendigheter som klart innebærer en alvorlig risiko for barnas helse eller utvikling, og i så tilfelle umiddelbart sørge for at barna blir brakt til verge eller annen foresatt eller om nødvendig til barnevernsmyndighetene.

Første ledd kan anvendes overfor barn som antas å være under 15 år. Etter annet ledd kan politiet også gripe inn overfor barn over 15 år hvis det er grunn til å anta at inngripen vil være tjenlig." 

Med andre ord; dersom du er alene ute sent om kvelden, så er det slik at politiet kan komme til å reagere på det. De har da mulighet til å ta kontakt med foreldrene dine eller eventuelt bringe deg trygt hjem. 

For øvrig vil jeg også minne om at foreldrene dine har ansvaret for deg frem til du er 18 år, og de kan bestemme over deg dersom det er til ditt eget beste. Les mer om dette i artiklene nedenfor. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Hvilke plikter foreldrene dine har overfor deg og hvilke rettigheter du har overfor finner du i barneloven.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine