Hopp til hovedinnholdet

foreldrene mine sier de at de bestemmer over meg så lenge jeg bor her i huset selv om jeg er over 20 :| kan de det?

 

Spørsmål
Hei, jeg er en gutt på 17(fyller 18 i mai) og har meget strenge foreldre. jeg fikk min egen pc først nå for noen uker siden, hvor jeg tidligere har brukt familie pc'n under strenge regler. de har blandt annet bestemt at jeg ikke kan spille spill før etter 6 på kvelden osv. etter og ha lest litt rundt her ser jeg at dette ikke er uvanig. fikk litt dårlige karakterer nå til jul så de sa ingen spilling før til sommeren. og om de finner ut at jeg instalerer eller spiller noe av spill på pc'n min kommer de til og ta den i fra meg. snakket en del med dem om dette og det blir mye bråk :( men, jeg fyller jo da snart 18 år og sier også dette til dem. da sier de at de bestemmer over meg så lenge jeg bor her i huset selv om jeg er over 20 :| kan de det? kan de nekte meg og spille spill på min egen pc etter jeg er 18? de truer da også med og kutte meg ut av familiens internett og muligens strømnett om jeg prøver meg på noe. takk for kommende svar :)
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!
Etter barneloven § 31 har du rett til å bli hørt før foreldrene dine tar slike avgørelser, og det skal på grunn av alderen din legges stor vekt på hva du mener. Etter § 33 skal du gis stadig større selvråderett frem til du blir 18 år. Det er likevel foreldrene dine som til syvende og sist bestemmer. De har både rett og plikt til å ta avgjørelser for deg ut fra dine interesser og behov. De tenker sikkert på ditt eget beste, at du skal gjøre det bra på skolen og ikke bli avhengig av spill, det er det mange som er.

Reglene for forholdet mellom barn og foreldre finner du her: www.lovdata.no/all/tl-19810408-007-007.html

Informasjon om nettavhengighet finner du her:
forebyggende.no/PDF/spillavhengighet.pdf

Selv om du fyller 18 kan foreldrene fortsatt bestemme visse ting så lenge du bor hjemme. Det er jo gjerne de som betaler for internett og strøm, og uansett har de rett til å bestemme over visse forhold i eget hus.

Dersom du mener du klarer å begrense deg selv, får du forsøke å argumentere for dette. Kanskje dere kan komme frem til noen regler i fellesskap, basert på et kompromiss?

Hilsen Juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine


Quiz: Hva vet du om kropp og helse?

Hvordan utfører man en hjerte-/lungeredning?