Hopp til hovedinnholdet

Kan foreldrene mine nekte meg å flytte utenlands når jeg er under 18 år?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en gutt fra Chile som flyttet til norge da jeg var 7 år gammel nå er jeg 15, jeg har egentlig aldri likt å bo i norge jeg har snakket med moren min men hun tillater ikke at jeg flytter til chile. jeg er både norsk og chilensk stats borger!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 


Frem til du fyller 18 år har foreldrene dine, etter barneloven § 30, som utgangspunkt både rett og plikt til å ta avgjørelser for deg i personlige forhold, dersom de utøves ut fra dine interesser og behov. Dette vil bety at foreldrene dine kan nekte deg å flytte hjemmefra før du er 18 år, dersom de mener at det vil være i din beste interesse å bo i Norge.
 

Foreldrene dine har likevel plikt til å høre på, og å vektlegge dine ønsker når de tar avgjørelser som angår ditt personlige forhold, som for eksempel i spørsmål om hvor du skal bo. Antakelig gir foreldreansvaret foreldrene bestemmelsesrett i spørsmålet om du skal flytte hjemmefra helt til du er 18 år, men foreldrene skal gi deg stadig større bestemmelsesrett med alderen og fram til du er myndig.

 

Du kan lese mer om dette i barneloven §§ 30, 31 og 33.

 

 

 

 

 

 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine