Hopp til hovedinnholdet

Kan foreldrene bestemme om jeg kan sove hos kjæresten min?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en gutt på 16 år som har nylig fått en kjæreste som er 19 år gammel. Jeg lurer bare på om jeg har rettighete på å bestemme selv om jeg kan sove hos kjæresten min? Er jeg nødt til å ha mine foreldres tillatelse til å sove hos hun? (Hun bor alene, så hun trenger jo ikke noe som helst tillatelse fra foreldrene sine) Hilsen gutt (16)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ingen klar regel for dette.  Så lenge du bor hjemme og er under 18 år, så har jo foreldrene noe de skal ha sagt, men du har også gradvis mer bestemmelsesrett.  Du er jo også over seksuell lavalder når du er 16. 

Det beste er jo om du hører med foreldrene dine om det er greit at du sover hos kjæresten din, for å unngå at det blir ubehagelige konsekvenser hvis du gjør det uten å spørre eller mot deres vilje. 

 

Du finner noe råd om hvordan du kan prate med dem i artikkelen under.  Å ha en åpen kommunikasjon er oftest det beste.  


Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når er du gammel nok?

Tar lappen (colourbox.com)

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over en del viktige aldergrenser for når du er gammel nok - fra 0 til 24 år.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Eller er det en utfordring at en kan gå på byen og ikke den andre? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor alderforskjell, og hva er eventuelt utfordringene?

Skrivet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine