Hopp til hovedinnholdet

Jeg er svimmel og kvalm etter å ha snust. Hvor lenge varer det?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei :) Jeg prøvde Snus for 2-1 dag siden. Det føltes godt først men så ble jeg bare svimmel og kval (Nikosjokk) Jeg var på skolen. Da jeg kom hjem hadde jeg enda nikosjokk og la meg i senga for å sove litt. Da jeg våkna var den samme følesen der, på en måte.. ikke kvalm, men svimmel og følte meg ikke helt bra. Dagen etter var jeg tilbake på skolen å var like dårlig, enda svimmel og ikke bra. Kommer dette til å fortsette? Eller må jeg bare ta det med ro til jeg blir bedre igjen? Takk for svar :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du forteller at du forsøkte snus for 1-2 dager siden. Du synes det var godt med en gang, men ble raskt svimmel og kvalm. Denne uvelfølelsen har ikke gått bort enda. Du sier du er redd for at det skal fortsette, og lurer på hva du kan gjøre.

Jeg vil starte med å si at det ikke er uvanlig å kjenne på svimmelhet og kvalme når man snuser eller røyker for første gang. Nikotinet som finnes i tobakken, er et giftstoff som er fremmed for kroppen og som kroppen reagerer på med det vi kaller for forgiftningssymptomer. Vanlige forgiftningssymtomer på nikotin er kvalme, svimmelhet, hodepine, skjelvinger og svette. De reaksjonene du beskriver er ikke farlige eller helseskadelige i seg selv, men er tegn på at kroppen din ikke liker det du gjør.

Hvor lenge ubehaget varer, vil variere fra person til person og ut i fra hvor mye nikotin du har fått i deg. Nikotin har en halveringstid i kroppen på 2 timer, det vil si at du vil ha halvparten av nikotinet igjen i blodet to timer etter du har røyket. Ubehaget vil sannsynligvis gå over når nivået av nikotin synker til et nivå som kroppen kan tåle.

Når ubehaget har vart så lenge som du forteller, tenker jeg at det kan være lurt å snakke med en voksen om det. Finnes det en helsesøster på skolen din som du kan snakke med?

Du er også velkommen til å ringe Røyketelefonen 800 400 85 hvis du ønsker å snakke med noen voksne om snus. Du trenger ikke si hva du heter. Det er gratis å ringe fra hustelefon. Hvis du ringer fra mobil, kan vi ringe deg tilbake.

Her kan du lese mer om snus hvis du ønsker det: www.helsenorge.no


Hilsen Røyketelefonen 800 400 85

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rusmidler
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rusmidler