Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer med kroppen når man røyker eller snuser?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Vennene mine snuser og røyker, det gjør jeg også men jeg lurer uansett på hva mer en at man blir avslappet gjør det med kroppen si.ker det noe eller no?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg forstår spørsmålet ditt som at du lurer på hva som skjer i kroppen når man røyker eller snuser.

Når man røyker eller snuser får man i seg stoffet nikotin. Nikotinet går raskt ut i blodbanen og transporteres til hjernen på noen sekunder. Når nikotin kommer frem til hjernen, skilles det ut mange forskjellige stoffer og ett av dem er dopamin. Dopamin er et hormon som gir en opplevelse av tilfredshet. Dette kan ha sammenheng med følelsen av å være avslappet som du nevner. På grunn av denne følelsen røyker eller snuser man gjerne flere ganger. Når man snuser eller røyker flere ganger kan man bli avhengig og vil da oppleve abstinenssymptomer om man ikke røyker eller snuser. Unge vil ofte lettere bli avhengig enn voksne.

Sigarettrøyk har en jevnt over ødeleggende virkning på kroppen. Vevet i lungene og flimmerhårene blir brutt ned av å røyke. Dette øker sjansen for blant annet sykdommer som lungekreft og kols. Dette er lungesykdommer som gjør at pusten blir dårligere og du vil til slutt ha behov for oksygenapparat. Når en røyker blir blodet fylt med skadelige stoffer og tungmetaller som blant annet øker sjansen for blodpropp, hjerneslag og hjerteinfarkt.

Snus inneholder flere tusen ulike kjemiske stoffer. Disse tas opp i slimhinnene i munnen og føres ut i blodet hvor det påvirker kroppen på ulike måter. Snus inneholder 31 stoffer som kan være kreftfremkallende, og det er spesielt bukspyttkjertelen, spiserøret og munnen som er utsatt ved snusing. Det er også en mulig sammenheng mellom snusing og utvikling av type 2 diabetes og overvekt. Snusen virker irriterende på slimhinnene i munnen, og ved langvarig bruk kan det oppstå en fordypning der snusen ligger inne som kalles snuslomme. Langvarig snusing kan også føre til at tannkjøttet trekker seg tilbake i området der man legger inn prisen. Dette gir ekstra lange tannhalser og kan føre til ising. Generelt er snusing dårlig for tannhelsen.

Du finner mer informasjon om røyk og snus på www.fristedet.no. Ring gjerne Røyketelefonen 800 400 85 om du har flere spørsmål om snus. Det er gratis fra fasttelefon og vi kan ringe deg tilbake om du bruker mobil.


Hilsen Røyketelefonen 800 400 85

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk