Hopp til hovedinnholdet

Har snust etter operasjon. Kan dette være farlig?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! På tirsdag hadde jeg en operasjon i kneet. Jeg snuste ikke etter midnatt før operasjonen, men har gjort det nesten hver dag siden. Jeg har ikke begynt å tenke på det før nå i det siste, men jeg er så utrolig redd for hva som kan skje siden jeg går på sterke smertestillende/morfintabletter. Jeg tørr heller ikke si til foreldrene mine at jeg har snust, da vi har hatt mange krangler om dette tidligere. Vær så snill og svar så raskt som mulig. Takk på forhånd.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du forteller at du har gjennomført en operajon og at du har snust i etterkant av operasjonen. Du er bekymret for hva dette kan ha ført til og tør ikke si noe til foreldrene dine.

Du sier ikke noe om hva slags operasjon du har gjennomført, men generelt er grunnen til at man fraråder nikotin i forkant og etter operasjon at man ønsker at operasjonssåret skal gro fint. Når man røyker eller snuser, vil man få dårligere blodsirkulasjon, spesielt ytterst i blodkarene. Det betyr at mengden næring som skal til de ytterste blodkar reduseres og det vil ta lengre tid å reparere skader i huden, f.eks. etter en operasjon. Når sårheling tar lengre tid, er det større risiko for infeksjon i arrene. Legene ønsker at blodsirkulasjonen til operasjonsområdet skal være best mulig for at alt skal gro fint.

Jeg vil derfor anbefale deg å følge de rådene du har fått fremover. Hvis tanker omkring snusingen plager deg, kan du også ringe legen din. Legen din har taushetsplikt fra du er 16 år. Det er ikke noe godt å gå rundt å bekymre seg.


Hilsen Røyketelefonen 800 400 85

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk