Hopp til hovedinnholdet

Går man ned i vekt av snus? Hva er negativt med snus?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei og tusen takk for at dere har svart så godt på alle spørsmålene mine! <3 men...jeg er 15 og vil ned i vekt. Jeg snuser og har hørt at det gjør at man går ned i vekt, er dette sant? jeg har akkurat begynt og er ikke avhengig, men er det mye negativt med snus? Jeg føler meg så voksen når jeg snuser, samtidig som jeg føler meg som en ekte ungdom liksom :P Jente15

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du har flere spørsmål, som jeg skal forsøke å besvare i rekkefølge. Først lurer du på om det er sant at man kan gå ned i vekt ved å bruke snus.

Når man snuser får man i seg flere kjemiske stoffer, blandt annet nikotin. Nikotin er et giftstoff som setter kroppen i en stresstilstand der hjertet pumper fortere, pulsen stiger og blodkarene trekker seg sammen. Dette resulterer i at stoffskiftet og forbrenningen øker. Det er likevel ikke slik at man går ned i vekt av å snuse, fordi kroppen tilpasser seg det nye forbrenningsnivået og innstiller seg på det. Foreløpig har vi ikke så mye kunnskap om hvordan snus påvirker vekten på sikt, men det finnes forskning som viser en mulig sammenheng mellom langvarig snusing og utvikling av overvekt. Det finnes også flere studier som har funnet sammenheng mellom bruk av snus og utvikling av type 2 diabetes.

Du lurer sen på om det er mange negative sider ved snus. Helsefarer er en negativ side ved snusing. Snus inneholder over 2 500 kjemiske stoffer, deriblant kvikksølv, kadmium, blåsyre og ammoniakk. Vi vet at minst 30 av stoffene i snus kan være kreftfremkallende. Snusing kan også føre til misfarging på tenner og skade på tannkjøttet. Du kan lese mer om helsefarer ved snusing her og her.

Du skriver at du ikke er blitt avhengig av snus enda. En annen negativ side ved snus er at det for mange er svært vanskelig å slutte å snuse når man etter hvert ønsker det. Nikotin er et av de mest avhengighetsskapende stoffene man kjenner til og mange som prøver snus vil oppleve å bli avhengige.

Det kan være flere grunner til at man får lyst til å prøve snus. Du forteller at du føler deg mer voksen når du snuser. En av årsakene til det kan kanskje være at mange ungdommer tror at det er mer vanlig å snuse enn det egentlig er. I virkeligheten vet vi at det er langt flere ungdommer og voksne som ikke snuser. Det er lett å tenke at det bare er en selv som ikke snuser, men det er faktisk mange flere som ikke gjør det.

En del av det å være ungdom er muligheten til å gjøre flere egne valg. Noen av de valgene man gjør kan også få konsekvenser senere i livet. Mange som begynner å snuse angrer på dette etterpå, kanskje fordi de er blitt syke eller synes det er ubehagelig å være avhengig av noe. Har du tenkt på hvordan det ville vært for deg å bli avhengig av snus?

Hvis du har flere spørsmål om snus, kan du gjerne ringe Røyketelefonen 800 400 85. Dette er gratis fra fasttelefon og hvis du ringer fra mobil kan vi ringe deg tilbake.


Hilsen Røyketelefonen 800 400 85

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk