Hopp til hovedinnholdet

Har fått sår under leppa av snus. Er redd for hva det kan være.

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Kjøpte ein boks snus for eit par dagar siden, men har fått eit sår under leppa på tannkjøttet så kasta resten av snusen. Men såret er lit kvitaktikt, det er ikkje eit stort ett.. Er livredd for ka det kan vera ? Er lenge siden eg snuste før eg kjøpte denna boksen.. Men snusen va ein av dei sterkaste så lure barre på om det kan vera det som gjer det.. Har aldrig snust så møkje heller.... ?!?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du forteller at du fikk et sår under leppa etter at du snuste en sterk type snus. Såret er litt hvitaktig, og du er bekymret for hva det kan komme av.

Det er vanskelig for oss å si hva dette kan være. Det vi vet er at snus kan skade tannkjøttet på flere måter: Ved langvarig snusbruk kan det blant annet utvikles en fortykkelse i munnslimhinnen der snusen plasseres. Dette kalles en ”snuslomme”. Andre forandringer forårsaket av snusbruk kan være et forstadium til munnhulekreft. Disse sees som hvitlige, ikke avskrapbare flekker på slimhinnen. Siden du er så ung og ikke har snust lenge, er det svært lite sannsynlig at det er noe farlig. 

Hvis såret derimot ikke blir borte, vil jeg anbefale deg å kontakte helsesøster eller fastlegen din. De vil nok kunne si deg hva dette er og gi deg noe som kan lege såret. Det er heller ikke noe godt å bekymre seg.


Hilsen Røyketelefonen 800 400 85

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk