Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan man slutte med snus og hvor lenge varer snussuget?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Jeg er en personen som har brukt snust i 5 år føler at det ikke er mulig å slutte å bruke snus. 1 av de store problemene mine er det at jeg ikke har noe grunn for å slutte å snus, eller jeg har ikke en stor nok grunn, så jeg ender opp med å ikke bry meg og begynner igjen. Har dere noen tips for hva jeg burde gjøre? Jeg er omringet av snus hele tiden. Jeg er en person som trener en god del og føler at snus går utover pusten og blod om løpet mitt, er en liten grunn for å slutte. Og enda et spørsmål, jeg har venner som har sluttet og snuse også begynnt igjen etter 1 år. Tar det så lang tid før man slutter å få snus fristelsen? Søkte litt rundt på internett, og mange folk har skrevet at de forsatt prøver å bekjempe snusen etter 2 månder uten. Mvh, gutt på 16 år.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du føler at det er umulig å slutte med snus. Du opplever at snusingen din går ut over pusten og blodsirkulasjonen, men at det ikke er nok grunn for å slutte, og du vil ha tips for hva du burde gjøre. Du lurer også på hvor lenge man har snussug etter at man har sluttet.

Det høres ut som om du er interessert i å slutte selv om du sier at du egentlig ikke har noen god grunn til å slutte. Jeg lurer da på hva det er som gjør deg interessert i snusslutt og hva det er som har fått deg til å prøve på å slutte å snuse.

Det er mange som syns at det finnes både gode og dårlige sider ved snusing. En del ungdommer sier at det vanskeligste med å slutte er det å bestemme seg for å være snusfri.  Mange kjenner at de vakler litt frem og tilbake i forhold om de virkelig skal slutte. Den ene dagen har de lyst og er helt sikre, mens de den neste dagen er mer i tvil. Ved å ha tenkt gjennom hva som er grunnene for slutte å snuse så kan beslutningen bli mer solid. En solid beslutning er mer motstandsdyktig mot tvil og usikkerhet, og det blir litt lettere å tåle abstinensplager og sug.

En måte å gå frem på er å besvare spørsmålene under så ærlig du kan. Skriv alle svarene dine ned på et ark. Da blir det mer oversiktlig og du kan lese det om igjen de dagene du føler det er tyngre å la være å snuse. 

  1. Hva liker du med å snuse?
  2. Hva liker du ikke med å snuse?
  3. Hva vil du savne dersom du var snusfri?
  4. Hvilke fordeler/gevinster får du dersom du blir snusfri?  (Du kan se for deg at du har vært snusfri i 2 måneder, hva tror du at du er mest fornøyd med?)
  5. Tenk igjennom hva som har vært vanskelig de andre gangene du har forsøkt å la være å snuse. Forsøk å finne alternative ting du kan gjøre når suget kommer. Det kan for eksempel være å ta en pastill eller tyggis, drikke litt vann, ringe noen, ta en dusj, gå en tur, sette på musikk. Det spiller ingen rolle hva det er, det viktigste er at det passer for deg og at det får deg til å tenke på noe annet den stunden snussuget varer. 

 

Det er forskjellig fra person til person hvor mye snussug man får etter å ha sluttet. De aller fleste som slutter å snuse vil på en eller annen måte oppleve å få snussug. Det kan komme i de nærmeste dagene etter snusslutt, men også senere.

Snussug varer sjelden mer enn 2-4 minutter og hyppigheten av sug avtar gjerne dramatisk i løpet av de første 14 dagene. Man bør likevel være forberedt på at snussuget vil melde seg med jevne mellomrom den første tiden som snusfri, ofte i situasjoner hvor man tidligere alltid brukte snus.
Det er viktig å huske på at snussuget vil avta både i hyppighet og styrke for hver gang man motstår suget.

Den fysiske abstinensen er verst de første 2 til 3 døgnene etter snusslutt. Etter 2 til 4 uker er plagene som regel helt borte. Tanker på snus kan likevel komme lang tid etter at man har sluttet å snuse og tanken kan være så sterk at man faller for fristelsen og tar en snus. Det har vist seg at om man har tatt en så er det lett å tillate seg å ta flere. De aller fleste syns nok likevel at det går helt greit å stå imot fristelsen til å snuse etter et par måneder som snusfri.       

Hvis du vil lese mer om snusslutt kan du ta en titt her. Du kan også ringe Røyktelefonen 800 400 85, hvis du vil snakke med noen om snus. Det er gratis å ringe fra fasttelefon, og vi kan ringe deg tilbake hvis du bruker mobil.


Hilsen Røyketelefonen 800 400 85

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk