Hopp til hovedinnholdet

Hva slags rusmidler er populært hos ungdom?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei! Føler jeg kunne lære litt mer om rusmidler. Mange i klassen min og andre jeg kjenner driver med drikking og andre rusmidler, og jeg tenkte at jeg kunne være litt mer populær vis jeg visste litt mer om dette. Hva er det ungdommer drikker mest eks. Smirnoff osv. Og når det kommer til røyking av forskjellig ting lurte jeg på hva som er mest populært av det. Eksempel weed og hasj osv.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du ønsker å lære mer om rusmidler. Vi synes det er viktig at unge har kunnskap om dette, ikke for å være mer populære, men fordi det gir dem bedre grunnlag til å ta gode valg når det trengs. Det mest brukte rusmiddelet blant unge er alkohol, men hvilken type alkohol er nok ganske varierende fra sted til sted. Vi vil også tro at tilgjengelighet (hva som er lett å få tak i) spiller inn. Etter alkohol er det cannabis som brukes oftest av ungdom. 

Cannabis Sativa er en plante som tilhører hampefamilien. Fra Cannabisplanten kan det utvinnes rusgivende stoff, og Cannabis brukes som en fellesbetegnelse på flere stoffer:

  • Marihuana består som regel av tørkede blader av plantens toppskudd og blomster. Fargen på marihuana er gjerne brun eller grønnlig. Vanlige slanguttrykk for marihuana er weed og grønt
  • Hasj lages av plantesaften eller harpiksen til Cannabis sativa. Dette blir presset til plater eller klumper sammen med deler av det fiberholdige plantematerialet. Fargen kan variere fra lys brun eller grønn til nesten sort. Vanlige slanguttrykk for hasj er brunt og bønne.
  • Cannabisolje lages ved at plantesaften trekkes ut av planten ved hjelp av løsemidler, som blir gjort tyktflytende gjennom en fordampingsprosess. 

Det viktigste virkestoffet i cannabis er THC som kan gi både dempende og svakt hallusinogene symptomer. Rusvirkningen av cannabis er, som andre rusmidler, sterkt avhengig av brukerens personlighet, forventninger og miljø. Rusen kan gjøre brukeren avslappet og pratsom, og forsterker ofte sansene, spesielt inntrykk av farger, smak og musikk. Man opplever seg selv om mer åpen og sosial, med hyppige latteranfall. Rusen kan også føre til svimmelhet og trøtthet. Koordinasjon, konsentrasjon og reaksjonsevne kan bli svekket. Videre kan korttidsminnet og tidsoppfatningen forstyrres. Korttidsminnet kan være nedsatt opptil et par dager etter rusen. Akutte depresjoner, angst eller forfølgelsesforestillinger kan også forekomme, avhengig av personlighet og omstendigheter, sinnstilstand, mengde inntatt stoff og innhold av THC.

Cannabis anses å være mindre avhengighetsskapende enn andre rusmidler som f.eks. heroin og kokain. Avhengigheten kan allikevel oppleves som sterk av enkelte personer. Avvenningssymptomene er imidlertid relativt milde. Irritasjon, søvnproblemer, svetting, hodepine og nedstemthet er mest vanlig. Har en utviklet avhengighet for cannabis, kan risikoen for bruk av andre avhengighetsskapende stoffer øke. Selv om bare et fåtall av brukerne går over til hardere stoffer, har cannabis, sammen med alkohol og tobakk, ofte vært et innledende stoff i en misbrukerkarriere. Vanedannende er nok mer brukt om vaner du tillegner deg og har mer eller mindre problemer med å slutte med.

Cannabis står på narkotikalisten, og defineres derfor som narkotika. I Norge er det forbudt med bruk, salg, kjøp og besittelse av cannabis jmf  legemiddelloven § 24 og straffeloven § 162.

Du kan lese mer om cannabis på disse sidene:

Du finner også mye interessant stoff om alkohol i artiklene under.

Hilsen RUStelefonen 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fakta om alkohol

Skåling på fest (colourbox.com)

Alkohol er det vanligste rusmiddelet, og de fleste har på en eller annen måte et forhold til stoffet. Her kan du lese om hva alkohol er, hvordan den fremstilles, hva promille er og hvordan den påvirker kroppen.

Les mer

Virkning av alkohol i kroppen

Drikker øl

Kort tid etter at man drikker alkohol vil de fleste begynne å kjenne virkningene. Les om hvordan alkoholen påvirker kroppen din og hvordan du kan måle promille i blodet.

Les mer

Ikke om å gjøre å tåle mest alkohol

Full jente (colourbox.com)

Nesten alle mennesker kan drikke alkohol og likevel leve lange, friske liv. Og nesten alle kan bli alkoholikere i ung alder. Alt avhenger at hvordan man drikker.

Les mer

Hvordan påvirkes prestasjonene av alkohol?

Jente trener i skauen (colourbox.com)

Uansett hva du skal gjøre, påvirkes prestasjonsevnen av alkohol. Både mens alkoholen fremdeles sitter igjen i kroppen og etter at kroppen har forbrent den.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rusmidler
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rusmidler