Hopp til hovedinnholdet

Bruk av snus som ikke oppbevares kjølig, og helseskade ved lite forbruk.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg snuser, og har snuser i snart 2 måneder. Mamma og pappa vet det ikke, og jeg nekter å si det til dem, for da vet jeg at jeg får kjeft. Jeg snuser skruf da, med styrke 2 så det er vel ikke sånn skikkelig farlig. Spørsmålet mitt, er om det går an å snuse selvom jeg ikke oppbevarer snusboksen i kjøleskapet. Jeg bruker å kjøpe 1 boks av gangen. Og jeg bruker ca 1 uke på en boks. Men blir snusen ødelagt om jeg ikke legger den i kjøleskapet? Håper du svarer!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du lurer på om snusen blir ødelagt hvis den ligger en uke uten kjøling.   Vi vet at butikker som selger snus blir anbefalt å oppbevare snusen kaldt (i kjøleskap). En av grunnene er at det ikke skal dannes flere kreft-fremkallende stoffer i snusen enn det allerede er. Hvor lenge du kan oppbevare en snus uten at den mister smak, blir tørr eller at det skjer endringer med den på andre måter er det nok best å spørre produsenten om. Navnet på produsenten står på snusboksen. 

Du tenker at det ikke er så farlig å snuse, siden du snuser lite og en svak type. Siden man ikke har forsket like lenge på snus som på røyk, vet vi ikke like mye om skadevirkningene av snus som vi vet om sigaretter. Det vi imidlertid vet, er at det i all snus finnes 2500 kjemiske stoffer, hvor minst 30 av disse er kreftfremkallende. Verdens helseorganisasjons (WHO) har klassifisert snus som kreftfremkallende. Snus inneholder også nikotin, som gir deg økt blodtrykk og puls mens du har snusen inne, og er det stoffet i snus som gjør deg avhengig. Hvis du ønsker kan du lese mer om snus og helseskader her: snusslutt.helsenorge.no/

Du forteller videre at foreldrene dine sikkert blir sinte dersom du forteller dem at du snuser. De fleste foreldre setter pris på at barna deres er åpne og forteller dem ting, selv om det kanskje er noe de ikke er så glad for å høre om. Jeg tror det er sånn at de fleste foreldre ønsker at barna deres skal slippe å bli avhengige av noe. Foreldre blir engstelige hvis de vet at barna deres tilfører kroppen sin helseskadelige stoffer. Likevel ønsker de fleste foreldre at barna deres forteller sannheten.

Hvis du har lyst til å snakke med noen om snus kan du gjerne ringe til oss her på Røyketelefonen på 800 400 85. Det er gratis fra fasttelefon, og vi kan ringe deg tilbake dersom du bruker mobil. Du kan også være anonym.

Hilsen Røyketelefonen 800 400 85

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk