Hopp til hovedinnholdet

Hva er forskjellen mellom øl, brennevin og vin?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hva er forskjellen mellom Øl, vin og brennvin?!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Øl, brennevin og vin er alle ulike typer alkohol. Felles for dem er at de inneholder etanol, som er det aktive virkestoffet i alkoholen. Det finnes mange ulike typer innenfor både øl, vin og brennevin. 

Alkoholloven § 1-3 definerer ulike typer alkoholholdig drikk. En drikk kan etter loven defineres enten som øl (som igjen kan deles opp i typene øl og sterkøl), vin eller brennevin. Definisjonene av hvilke produkter som regnes som henholdsvis øl, vin eller brennevin er knyttet til fremstillingsmåten, slik de også er i en rekke andre land.

Øl er gjæret, udestillert drikk som er laget med tørket eller ristet malt som hovedsakelig ekstraktgivende emne. Grensen mellom sterkøl og annet øl er bestemt av alkoholinnholdet, og trekkes ved 4,75 volumprosent. En alkoholholdig drikk som ikke er øl, regnes etter loven enten som vin eller brennevin.

Med vin forstås drikk som er laget av druesaft ved alkoholgjæring, herunder vin tilsatt tilvirket alkohol (sterkvin).  Fruktvin, sider og mjød regnes etter bestemmelsen som vin, og det samme gjør vin og drikker i vinkategorien i ulike blandinger med f. eks. alkoholfrie væsker eller med øl.

Som brennevin regnes alle produkter som er basert på tilvirket alkohol, dvs. fremstilt ved destillasjon, ved gjæring med påfølgende destillasjon eller ved annen teknisk prosess. Drikken kan være ublandet, som tradisjonelle brenneviner. Men reglene for brennevin omfatter også alle andre drikker (med unntak av sterkvinene) der tilvirket alkohol er blandet med, eller tilsatt, andre produkter. Det gjelder uavhengig av om disse andre produktene er alkoholholdige eller ikke, og uavhengig av deres alkoholstyrke.

Det er i Norge 18-årsgrense for kjøp av vin og øl med alkoholprosent under 22, og 20-årsgrense for drikker som inneholder mer enn 22% alkohol. 

 

Hilsen RUStelefonen 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk