Hopp til hovedinnholdet

snus på fly

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er ei femten år gammel jente som skal på klassetur til snart. Vi skal ta fly og skal ha med oss fire voksne. Jeg lurer på om jeg får med meg snusen min på flyet FEILFRITT? Altså at jeg ikke blir stoppet av noen eller at det piper når jeg skal gå inn?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
 

Hei!

Jeg kan ikke gi deg et helt sikkert svar på det du lurer på siden jeg ikke vet hvilket land du skal dra til. Aller først kan jeg si at om du har med deg snus når du går gjennom en metalldetektor så kommer det nok ikke til å pipe. Hvis du har snus i lomma eller i håndbagasjen kan det hende at de som jobber i sikkerhetskontrollen vil se på hva det er. Det betyr ikke at de nødvendigvis kommer til å ta fra deg snusen. Det er som regel helt lov til å ta med seg snus som du skal bruke selv når du reiser til land i EØS. Her kan du se hvilke land som er med i EØS: www.helfo.no/privatperson/Sider/eos-landene.aspx 

I noen land er det 18 års aldersgrense for å ha tobakk (røyk og snus). Det er en annen aldersgrenselov enn vi har i Norge, og da er det ikke tillatt for deg å ha eller bruke snus siden du er under 18 år. Hvis du vil vite helt sikkert hva som er aldersgrensen anbefaler jeg deg å kontakte  ambassaden til landet du skal reise til. Du kan søke opp kontaktinfo til landets ambassade på internett, eller du kan ringe til Diplomatseksjonen 23 95 00 00 for å be om telefonnummeret eller e-postadressen til ambassaden til landet du skal reise til. 

I Norge er det ulovlig å selge eller gi snus og røyk til personer som er under 18 år. Det betyr at hver gang du som 15-åring får tak i snus, så har noen brutt loven. Det er ikke du som bryter den norske loven når du snuser eller røyker, men den voksne personen som har gitt eller solgt deg tobakken. Dette betyr at hvis du skal reise med fly i Norge kan du legge snusboksen i bagasjen eller håndbagasjen uten at denne kan bli tatt fra deg.

Fra og med i høst er det forbudt å bruke tobakk (snus eller røyk) i skoletida. Når du er på klassetur regnes dette som skoletid. Læreren din kan derfor nekte deg å snuse, og kanskje ta fra deg snusen, hvis han eller hun oppdager at du har snus.

Jeg håper dette var til hjelp for deg!

Vennlig hilsen Røyketelefonen 800 400 85

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk