Hopp til hovedinnholdet

Dumt å prøve å røyke eller snuse?

 

Spørsmål
hei, jeg er en jente på 13år å jeg har lyst til å prøve å røyke eller snuse, mange av vennenne mine gjør det.
er det dumt av meg å prøve eller noe ??
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmål! Du lurer på om det er dumt av deg å prøve å røyke eller snuse. Jeg synes i hvert fall det var lurt av deg å høre litt mer om det før du bestemmer deg hva du skal gjøre.

På Røyketelefonen tror vi at det aller beste er å holde seg helt borte fra tobakk. Grunnen er at det er en stor fare for å bli avhengig av det, selv etter kort tids bruk. Vi snakker med mange som sliter med å slutte, som angrer på at de tok ’den første røyken’ for lenge siden.

En annen grunn til at vi anbefaler å holde seg borte fra tobakk, er fordi det er helseskadelig. Røyk inneholder 4000 kjemiske stoffer, over 50 av disse er potensielt kreftfremkallende. Røyking kan føre til kreftsykdommer, hjerte- og karsykdommer og luftveissykdommer. I tillegg kan man få en rekke andre helseplager som dårlig kondis, dårlig hud, nedsatt smaks- og luktesans, misfarging av tennene, luftveisplager (hoste, slim) m.m. En studie av norske ungdommer viser at de som røyker daglig rapporterer om dårligere helse enn de som ikke røyker. Vi vet ikke hvor mye eller lite røyk/snus som skal til før kroppen skades. Derfor anbefaler vi å ikke bruke noe i det hele tatt.

Mange som prøver røyk eller snus for første gang opplever forskjellige ubehag som kvalme, svimmelhet, hjertebank og svette. Dette er forgiftningssymptomer og et tegn på at man gjør noe kroppen ikke liker som det kan være lurt å lytte til.

Hvis du lurer på mer om røyk eller snus kan du se på internettsiden vår www.tobakk.no. Du kan også ringe Røyketelefonen 800 400 85. Det er gratis, og du kan være anonym.

Hilsen Røyketelefonen 800 400 85
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk


Quiz: Hva vet du om søvn?

Hvordan virker koffein i kaffe, brus og energidrikker på søvnen?