Hopp til hovedinnholdet

Hvordan påvirkes kroppen av morfin, og hva er farene/skadene med dette rusmiddelet?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hvordan påvirkes kroppen av morfin, og hva er farene/skadene med dette rusmiddelet?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Morfin er et stoff som tilhører gruppen "opioider". Morfin er hyppig brukt i medisinsk behandling av smerter. Men stoffet kan også misbrukes og føre til rusmiddelavhengighet. Når opioider brukes mot akutte, sterke smerter, er det mindre fare for utvikling av avhengighet. Brukt som rusmiddel og etter gjentatte inntak, er de sterkt avhengighetsskapende. Det oppstår et sterkt ”sug” etter mer stoff. Søket etter å få oppfylt suget kan dominere atferden slik at alt annet i livet synes uviktig. 

Virkninger på kroppen

Opioidene har fellesvirkninger som er mer eller mindre tydelige, avhengig av inntaksmåte, dose, tilvenningsgrad og miljøet de inntas i. Virkningen vil også være forskjellig hos en som tar stoffet en enkelt gang, sammenlignet med en som tar stoffet gjentatte ganger. 

  • Den smertestillende virkningen dominerer dersom brukeren på forhånd har sterke smerter. Hvis man ikke har slike, vil stoffene først og fremst gi en følelse av rus og velvære.
  • Nedsatt evne til selvkritikk, likegyldighet og følelse av virkelighetsflukt kan være mer eller mindre framtredende. Noen blir mer rastløse, men andre blir trøtte.
  • Kvalme, vannlatingsbesvær, forstoppelse, kløe og munntørrhet er vanlig. Pupillene blir små.
  • De fleste opioidene kan redusere den kritiske sansen og øke risikovilligheten, samt påvirke ferdighetene og reaksjonsevnen i forbindelse med bilkjøring og betjening av redskaper og maskiner.
  • Etter langvarig og høyt forbruk vil misbrukere oftest bli preget fysisk og psykisk, komme i dårlig form, få nedsatt initiativ og følelsesmessig ubalanse.

Kilde: Folkehelseinstituttets fakta om heroin, morfin - opioider

 

Hilsen RUStelefonen 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Opioider – heroin, morfin og metadon

Valmueblomster (colourbox,.com)

Opioider som morfin og kodein er hyppig brukt i medisinsk behandling av smerter. Men stoffene kan også misbrukes og føre til rusmiddelavhengighet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rusmidler
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rusmidler