Hopp til hovedinnholdet

Halveringstid av nikotin i blodet

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg bruker snus daglig, snart skal jeg til legen for å ta blodprøve. Jeg lurer på: hvor lang tid tar det før snusen er ute av kroppen, slik at den ikke kan påvises i blodprøven? Please, svar kjapt!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Du skal ta blodprøve hos legen og lurer på hvor lang tid det tar før det ikke kan påvises i blodprøven at du snuser.

Nikotinet er det avhengighetsskapende stoffet i snusen. Det er mulig å finne spor av nikotin i prøver fra hår, spytt, urin eller blod. Det er ikke vanlig at legen undersøker om det er nikotin i blodet eller urinen utenom i helt spesielle tilfeller. Hvis du skal ta en vanlig blodprøve er det lite sannsynlig at legen tester den for nikotin.

Nikotin har en halveringstid på 2 timer. Det vil si at 2 timer etter siste snus er nivået av nikotin halvparten, etter 4 timer er nivået en fjerdedel, etter 6 timer er det en åttendedel osv. Det tar dermed ca 2-3 døgn fra du snuser til det ikke er noen målbar mengde med nikotin igjen i blodet. Mengden nikotin (mengden snus) man har i kroppen når man slutter har også betydning for å kunne si nøyaktig hvor lang tid det tar før all nikotin er borte. I tillegg kan det være noen små forskjeller mellom folk med hensyn til hvor raskt kroppen bryter ned nikotin.

I leveren blir 70-80 % av nikotinen omdannet til kotinin. Kotinin har mye lengre halveringstid (15-20 timer) enn nikotin. Legen kan måle nivået av kotinin, for eksempel i urin, nettopp fordi dette stoffet blir værende lenger i kroppen. Nikotininntak pga røyking/snusing kan altså påvises i mange dager etterpå. Det er ikke vanlig at legen måler kotinin i urinen dersom det er ikke er en spesiell grunn til det.

Hvis du ønsker kan du lese om tips til snusslutt her: helsenorge.no/helseogsunnhet/sider/ungogvilslutte.aspx

Hvis du har flere spørsmål eller vil prate med noen om snus og snusslutt kan du ringe Røyketelefonen på 800 400 85. Det er gratis og du trenger ikke si hva du heter. Hvis du ringer fra mobil kan du bli oppringt så du ikke betaler for tellerskrittene. 


Vennlig hilsen Røyketelefonen 800 400 85

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk