Hopp til hovedinnholdet

Nikotinsjokk, nikotinforgiftning

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei ung.no! Jeg prøvde snus for ikke så lenge siden! Og det var første gangen, å jeg tror jeg fikk nikotinsjokk, eller hva det heter? Og nå er jeg livredd for å prøve det igjen? kan jeg få nikotinsjokk igjen vis jeg prøver det? Og hvis jeg prøvde snus og fikk nikotinsjokk på en mandag kan det gå lang tid igjen da før jeg kan prøve snus igjen? Og vis det har gått en uke eller lengre siden sist jeg prøvde det, kan jeg få det sjokket igjen da?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du skriver at du har prøvd snus og fikk det du kaller nikotinsjokk. Nå lurer du på hvor lang tid det må gå før du kan prøve snus igjen og om du da vil få nikotinsjokk.

Snus inneholder flere tusen ulike kjemiske stoffer. Disse tas opp i slimhinnene i munnen og føres ut i blodet hvor det påvirker kroppen på ulike måter. Mange av stoffene i snus er giftstoffer, blant annet nikotin. Det er vanlig at kroppen reagerer med svimmelhet, skjelving, kvalme, uvelhet og hjertebank når den blir forgiftet med nikotin. Mange kaller denne reaksjonen for ”nikotinsjokk”, men det er ikke et sjokk i medisinsk forstand. Når kroppen får i seg nikotin trekkes alle blodkar i kroppen sammen slik at hjertet må arbeide hardere og blodtrykk og puls øker. Mange opplever disse symptomene første gangen man røyker eller snuser eller hvis man får i seg mer nikotin enn man er vant til. Det er på en måte sånn kroppen sier ifra at du tilfører noe den ikke har godt av. Når kroppen utvikler toleranse for nikotin er det lett å bli avhengig. For mange er det vanskelig å slutte når man først har blitt avhengig. Hvordan vil det være for deg å være avhengig?

Du sier ikke noe om hvilke reaksjon kroppen din hadde på nikotinen, men det er ikke utenkelig at du vil få den samme reaksjonen igjen ettersom kroppen din ikke er vant til nikotin. Hvor lenge du venter vil antageligvis ikke ha noe å si. Nikotinen du fikk i deg på mandag er ute av kroppen din nå.

Hvis du ønsker å vite mer om nikotin kan du lese her. Du kan også ringe oss i Røyketelefonen dersom du har flere spørsmål. Det er gratis og du kan være anonym.


Vennlig hilsen Røyketelefonen 800 400 85

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk