Hopp til hovedinnholdet

Hvordan påvirker nikotin effekten av trening

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei. Begge kompisene mine (15) har begynt å snuse. de prøver å få meg til å starte å men er redd for at det skal ødlegge noe for meg pga trening. Nå har jeg faktisk prøvd det 2 ganger. en gang i 5 sek og andre gangen i 5 min. Kan en snus an gang i blant ødelegge noe for meg og treningen. og envt. hvor lang tid tar det før nikotinen er ute av kroppen? takk for svar :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du forteller at kompisene dine, som begge snuser, oppmuntrer deg til å gjøre det samme. Det som bekymrer deg er om snusing en gang i blant vil ha negativ effekt på treningen din. Du lurer også på hvor lang tid det tar før nikotinen er ute av kroppen. Ut fra hva du forteller er det flere ting vi anbefaler at du tenker gjennom.

For det første: Nikotin er et sterkt avhengighetsskapende giftstoff som påvirker kroppen på mange forskjellige måter. Ved å begynne å snuse, selv om det bare er en gang i blant, risikerer du å bli avhengig. Mange synes at det å være avhengig av tobakk kan være en negativ ting i seg selv fordi de føler seg styrt av avhengigheten. Selv om man bestemmer seg for bare å snuse "av og til", er det ikke nødvendigvis så lett å kontrollere forbruket. Vi anbefaler også at du tenker gjennom hva som skulle være poenget med å snuse av og til? Hvor ofte er egentlig «av og til»? Hva ville du få ut av det? Er det verdt pengene og skadevirkningene på kroppen?

For det andre: Nikotin har negativ effekt på fysisk aktivitet, for eksempel på kondisjonskrevende trening. Dette gjelder selv om man ikke snuser hver dag. Det som skjer når man snuser er at nikotin blir tatt opp i blodet via slimhinner i munnen. Blodårene trekker seg sammen når nikotin kommer ut i blodet. Det betyr at kroppen får problemer med å transportere oksygen til muskulaturen når man trener. I tillegg må hjertet jobbe hardere fordi blodårene trekker seg sammen.

Ifølge noen studier kan snus øke risikoen for skader ved fysisk trening. Dette kan forklares ved at nikotinen i snus reduserer nerveoverføringen i muskler og gir redusert blodtilførsel. Det er også mulig at skader i vev og muskler bruker lenger tid på å bli reparert ved snusing. Du kan lese mer om snus og trening her

Det er vanskelig å svare nøyaktig på hvor lang tid nikotinen holder seg i kroppen. Nikotin har en halveringstid på 2 timer. Halveringstid betyr den tiden det tar før halvparten av stoffet er brutt ned i kroppen. Tiden det tar før all nikotinen er borte vil komme an på mengden nikotin du hadde i kroppen sist du snuste. Som regel vil det meste av nikotinen være ute av kroppen etter ca. 3 døgn etter at man sist fikk i seg nikotin. 

 


Vennlig hilsen Røyketelefonen 800 400 85

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk