Hopp til hovedinnholdet

Føler meg tom på innsiden, hva skal jeg gjøre?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, vi er en familie på tre søsken og moren vår som er aleneforsørger. Faren var sliter med rus, så han er lite tilstede for oss. Jeg har to søsken en storebror og en lillesøster, begge disse to sliter psykisk. Ofte kan jeg komme hjem til at lillesøsteren min har forsvunnet og at moren min har dratt for å finne henne. Det er ikke uvanlig at jeg sitter alene på lørdagskvelden på grunn av moren min har en krangel med en av søsknene mine. Dere vil nok anbefale oss å søke hjelp, men familien min har dessverre et godt rykte de vil ta være på. Moren min er ofte redd for å oppsøke hjelp, jeg vil bare si at jeg blir sliten av dette, som har vart så lenge jeg har levd. Jeg føler jeg ikke klarer å være meg selv, jeg "tørr" ikke å ta med folk hjem, alle vet at faren min er rusmisbruker, men jeg tørr aldri å innrømme det. På skolen og i offentligheten fremstår jeg som en utadvendt og livsglad gutt, men på innsiden føler jeg meg tom. Hva skal jeg gjøre? Kommer dette til å påvirke livet mitt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg synes det er bra at du har klart å skrive til oss om dette og at du ønsker å finne ut av hva som kan hjelpe deg. Når jeg leser det du skriver, tenker jeg 
at det er mange rundt deg som strever og at det ikke kan være lett for deg å ha det slik og bære på slike bekymringer helt alene. Det er tungt når man har noen i familien som strever psykisk og med rus, og jeg vet at mange ungdommer som har det slik synes det er strevsomt og kan føle seg alene og triste. 

Jeg tenker det sikkert er tungt for deg å gå med den tomme følelsen på innsiden og være glad utad, slik at du kanskje føler deg alene og at ingen forstår hvordan du har det. Jeg tror det hadde vært til hjelp for deg å snakke med noen om hvordan du har det nå, og jeg håper du kan vurdere det.

Det kan være til hjelp å få delt det man har inni seg, da kan man få sortert litt i tanker og bekymringer, og man kan få litt råd og støtte på veien videre. Det høres ut som familien din kanskje vegrer seg litt for å søke hjelp? Hvis det er slik, håper jeg at du selv likevel kan vurdere å snakke med noen om dette og de følelsene du bærer på. Du kan selv ta kontakt med noen, og du kan også selv velge hva du vil at foreldrene dine skal vite. Hvis du ønsker noen å snakke med, kan du for eksempel gå til lærer, rådgiver eller helsesøster på skolen. Husk at de har taushetsplikt, også overfor foreldrene dine. En mulighet er også å gå til Helsestasjon for ungdom der du bor. De voksne på skolen eller på Helsestasjonen har møtt andre ungdommer som har opplevd litt av det samme som deg, og jeg tror de kan gi deg mer svar og gode råd om hva du kan gjøre framover og hvordan du kan få det bedre. Hvis du ønsker noen å snakke med mer anonymt, kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111. 

Jeg legger også ved noen artikler under som kan ha nyttig info til deg. Ta godt vare på deg selv, så håper jeg du vil forsøke å dele dette med noen. Ønsker deg lykke til!

 

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Rus: kontakttelefoner

Jente ser på mobilen sin (colourbox.com)

Hva kan du gjøre hvis du har et rusproblem? Eller en venn eller noen i familien sliter med det? Da er det hjelp å få.

Les mer

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie