Hopp til hovedinnholdet

Er nikotinfri snus farlig? Hvorfor er det aldersgrense på nikotinfri snus?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 15 år. Jeg har aldri tenkt på dette før, men jeg har kommet fram til at jeg vil prøve nikotinfri snus. Jeg har aldri snust før og har ingen planer om å begynne med vanlig snus heller. Siden jeg bare er 15 år vil jeg selvom prøve nye ting. Jeg har veldig lyst å prøve nikotinfri snus, men hovedspørsmålet er om det er farlig med nikotinfri snus. Jeg vet ikke hvordan jeg kom fram til dette men jeg vil prøve snus og jeg vil ikke akkurat bli avhengi eller få problemer i munnen på grunn av daglig bruk av snus. Hvorfor er det egt aldersgrense på det når det er nikotinfri? Håper dere kan svare fortest mulig fordi jeg er nysgjerrig.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Nikotinfri snus inneholder ikke de samme skadelige stoffene som vanlig snus og er sannsynligvis ikke særlig farlig. Det kan hende at det ikke er så bra for tenner og tannkjøtt å bruke produktet, men det vet vi ikke sikkert.

Nikotinfri snus lages av plante- og urtefiber og ser ut som vanlig porsjonssnus. Noen kaller det for «juksesnus», men i lovverket kalles det en "tobakksimitasjon". Tobakksimitasjoner inneholder ikke avhengighetsskapende nikotin, og sannsynligvis heller ingen av de kreftfremkallende stoffene som finnes i vanlig tobakk.

Det er 18-års aldersgrense på nikotinfri snus. Politikerne ønsker ikke at unge skal leke at de snuser fordi de frykter det øker sjansen for å begynne å snuse vanlig snus. Dette er grunnen til at Tobakkskadeloven har 18 års aldersgrense på alle produkter som ligner på eller brukes på samme måte som røyk og snus.


Vennlig hilsen sykepleier med spesialkompetanse på tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk