Hopp til hovedinnholdet

konsekvenser av røyking og snus

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. jeg er en jente på 14 år. Jeg lurte på hva konsekvensene for røyking og snusing er.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Nedenfor kan du lese litt om hva røyk og snus kan gjøre med helsen din.

Røyk: Røyk inneholder flere tusen kjemiske stoffer, og mange av disse stoffene er giftige. De som begynner å røyke når de er så unge som deg, har større sjanse for å få alvorlige sykdommer senere i livet. Dette er fordi kroppen til unge mennesker fortsatt er i utvikling, og derfor er den ekstra sårbar for giftstoffene i røyken.

Sigarettrøyk skader kroppen på flere måter. Siden man trekker røyken ned i lungene øker man blant annet sjansen for sykdom og skader på lungene. Slike sykdommer kan være lungekreft, kols, astma, lungebetennelse, bronkitt og lignende. Kols er en lungesykdom som gjør at pusten blir dårligere, og man kan til slutt trenge oksygenapparat for å puste. Når en røyker blir blodet også fylt med skadelige stoffer som ikke er bra for hjertet ditt og blodårene dine. For eksempel kan man få blodpropp, hjerneslag, hjerteinfarkt og nedsatt blodsirkulasjon.

Røyk er veldig avhengighetsskapende fordi det inneholder mye nikotin. Vi vet at unge mennesker raskere blir avhengige av nikotin enn det voksne gjør. Og er man først blitt avhengig kan det være vanskelig å slutte.

Snus: Snus inneholder en rekke stoffer som kan være kreftfremkallende og skadelige for helsen, deriblant kvikksølv, kadmium, blåsyre og ammoniakk. Hvis man snuser øker sjansen for kreft i spiserøret og bukspyttkjertelen. Kreft i bukspyttkjertelen og spiserøret er sjeldne kreftformer, men får man dem, er de veldig alvorlige.

Snus gjør at blodårene trekker seg sammen. Dette fører til økt blodtrykk og puls mens man har snusen i munnen. Hjertet må også jobbe hardere under trening. Mange som snuser, merker dette på kondisen.

Snus kan gi irritasjon og etter hvert skader i munnen og på tennene. Man ser at det i tannkjøttet der man legger snusen kan bli noe vi kaller ”snuslomme”. Snusing over tid fører også til at tannkjøttet trekker seg tilbake, noe som fører til lange tannhalser. Dette kan igjen føre til ising i tennene og at man får lettere hull i tennene.

Snus er også sterkt avhengighetsskapende fordi det inneholder mye nikotin, akkurat som røyk.

Hvis du er bekymret for konsekvensene snus og røyk kan ha for helsen din, er det eneste man kan gjøre for å hindre at du får noen av dette, å la være og røyke eller snuse.

Du kan gjerne ringe Røyketelefonen hvis du har spørsmål eller ønsker å snakke om røyk eller snus. Vi har taushetsplikt og vi kan ringe deg opp slik at det blir gratis for deg.

 

Vennlig hilsen Røyketelefonen 800 400 85

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fakta om snus

snusboks

Hvordan føles det å snuse? Er det helseskadelig og hva er aldersgrensen? Hvor lang tid tar det å bli avhengig? Er snus farligere enn røyk? Her får du forhåpentligvis svar på alt du lurer på om snus.

Les mer

Alt du bør vite om røyking

Røykpakke og lighter ved siden av askebeger (foto: ung.no)

Sigaretter er det farligste produktet som selges og tar livet av mer enn halvparten av dem som bruker det. Det er heldigvis veldig få norske ungdommer som begynner å røyke og mange voksne har klart å slutte. Likevel dør fortsatt rundt 6000 nordmenn av røyking hvert år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk