Hopp til hovedinnholdet

blir tynn av snus

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, lurte på om man kan bli tynnere av tobakk? Feks snus? Har snuset siden mars-april i år og plutselig sier alle nå at jeg er blitt sååå tynn, merket det selv først nå. Itillegg merker jeg at jeg har fått mye mindre energi til å gjøre ting i hverdagen

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg skjønner at du er bekymret for at du har mindre energi i kroppen nå som du har gått en del ned i vekt. Hvorvidt vektforandringene har sammenheng snusingen din, er det ikke mulig for meg å gi deg et sikkert svar på. Det vi i vet er at nikotin i tobakk øker forbrenningen i kroppen slik at man har litt høyere forbrenning når man bruker snus enn om man ikke snuser. Og med høyere forbrenning kan man som du beskriver spise like mye som før og likevel oppleve å gå ned i vekt. Når man slutter å snuse vil forbrenningen gå noe ned, og mange opplever at de går opp i vekt igjen.

I tillegg til å øke forbrenningen påvirker også nikotinet i snusen blodsukkeret på den måten at det holder seg kunstig høyt. Og når blodsukkeret holdes kunstig høyt blir man gjerne ikke like sulten som man ville blitt om man ikke snuser, og på den måten kan man klare seg i lengre perioder uten å spise. Nikotin fører i tillegg til at magesekken trekker seg sammen, noe som igjen fører til redusert sultfølelse. Så selv om du føler at du spiser like mye som før, kan det hende du ubevisst spiser litt mindre nå som du røyker, og at det også fører til at du går ned i vekt.

Det kan selvfølgelig være andre årsaker til at du går ned i vekt som ikke skyldes snusingen. Når kroppen vokser er det mange ting som kan forandre seg underveis som man ikke umiddelbart finner en logisk grunn til. Søvnvaner, hvor aktiv du er og hvordan du har det ellers kan også være med på å påvirke vekten. Det at andre påpeker vekten din kan være slitsomt å høre. Hvis du fortsatt er bekymret for vekten din, anbefaler jeg deg å ta kontakt med helsesøster eller legen din. De har taushetsplikt og kan hjelpe deg med å undersøke nærmere hvorfor du går ned i vekt.

 


Vennlig hilsen Røyketelefonen 800 400 85

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk