Hopp til hovedinnholdet

IBS og snus

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei! Etter lengre tid med problemer og legebesøk pga mage/tarmproblem har det blitt konkludert med at eg har IBS. Eg har over en lengre periode vurdert å slutte med snus etter styrt på med dette svineriet fast i 6år og skal kutte snusen i morgen (11.01). Tar gjerne imot noen gode tips i den sammenheng. Hovedspørsmålet er egentlig om snus er ugunstig med tanke på IBS, kan eg oppleve at mage/tarm reagerer positivt om eg klarer å slutte med snusen? Dette med snus var desverre noe eg glømte å informere legen om, men leste på nett at snus kunne forverre symtomene på IBS, MEN på enkelte også ha positiv effekt å faktisk snuse. Ellers er eg klar over lavfodmap dietten og føler den har relativt positiv effekt, men om det er tilfelle at snus virker negativt ved IBS vil jo det være en god boost for å la boksen ligge på hylla. Ser fram til svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du her bestemt deg for å slutte med snus. Her kommer noen tips for å slutte å snuse:

  • Bestem deg for en konkret dato du skal slutte. Dette ser det jo ut til at du allerede har gjort. Bra!
  • Skriv ned hva som er positivt og hva som er negativt med snus og hva du gleder og gruer deg til ved å slutte å snuse. Svarene kan du lese gjennom for å holde motivasjonen oppe når du er i gang. Hvis du skriver listen på telefonen, har du det alltid med deg.
  • Legg en plan for hva du skal gjøre for å holde ut. Før du slutter kan du gjerne teste ut om det er noe du kan spise, drikke, gjøre eller tenke på som distraherer deg når du får lyst på snus. For eksempel kan du teste ut om pastiller, vann, frukt eller grønnsaker kan være en erstatning i enkelte situasjoner. Kanskje du kan høre på musikk, ta en dusj eller gå/løpe deg en tur? Du kan også kjenne etter hvor lenge lysten på snus varer før den går over og om du tåler å ha det litt dårlig.
  • Kjenner du noen som kan ha lyst til å slutte sammen med deg? For mange er det fint å ha en kamerat som holder på med den samme utfordringen samtidig.
  • Planlegg en belønning til deg selv som du får for å slutte å snuse. Hva kan du kjøpe for pengene du sparer? Hvor lenge skal du være uten snus før du får premien?
  • Det kan være lurt å si i fra om at du skal slutte med snus og be om støtte og tålmodighet fra venner/familie.

 

Hovedspørsmålet ditt er imidlertid om det å slutte med snus kan være med på å forbedre dine mage-og tarmplager. Det første jeg kan si er at det å snuse har få eller ingen positive effekter på helsa. Nikotin øker stoffskiftet kunstig, noe som fører til at flere prosesser i kroppen går raskere. Dette gjelder da også tarmperistaltikken, der nikotinet i snusen fører til en kunstig stimulering slik at tarmene arbeider raskere. Man kan derfor oppleve å få magevondt og diare av snus. I tillegg hender det ofte at tobakken og giftstoffene i snusen når fordøyelsessystemet via svelget, og kan virke irriterende på tarmene.

Det høres for meg ut som at det å slutte å snuse vil kunne ha en positiv effekt på dine mage-og tarmproblemer.

Jeg ønsker deg lykke til med snusslutt!


Vennlig hilsen Røyketelefonen 800 400 85

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk