Hopp til hovedinnholdet

Hvor gammel må du være for å røyke? Ikke kjøpe, men fysisk det å røyke.

 

Spørsmål
Hei
Nedenfor har jeg klippet ut spørsmål og svar som jeg har plukket fra deres side ung.no
Jeg lurer på hvorfor dere ikke svarer på spørsmålet: Hvor gammel må du være for å røyke?
Dere svarer kun på aldersgrenser for kjøp/levering...
Så, hva er svaret? Finnes det noen aldersgrense for bruk av tobakk? Kan man "straffe" en 16-åring for å røyke? kan man nekte en 16-åring å røyke med "loven i hånd"?
Og når vi først er inne på rusmidler: Hva med alkohol? Kan man straffes i noen som helst form for å konsumere alkohol som 16-åring? (Se bort fra ikke-juridisk straff som husarrest m.v.)

mvh
"Stefar til en 16-åring"

Spørsmål
Hvor gammal må du væra for å røyke?????

Svar
Aldersgrense på 18 år for tobakkssalg

Tobakksskadelovens § 5 sier at man skal være over 18 år for å få kjøpt tobakk. Formålet er å forebyge tobakksbruk blant ungdom.

Det er forbudt å selge eller overlate tobakksvarer eller imitasjoner som kan oppfordre til bruk av slike varer, til personer under 18 år. Denne bestemmelsen innebærer også et forbud mot å utlevere tobakksvarer til personer under 18 år selv om det skjer på vegne av og med legitimasjon fra en voksen person. Dersom det er tvil om alderen, må det vises frem legitimasjon for å få kjøpt tobakksvarer.

Selger av tobakksvarer må også være over 18 år. Dette kravet gjelder imidlertid ikke dersom en person over 18 år har daglig tilsyn med salget. Det er ikke nødvendig med permanent tilstedeværelse. Den som har tilsynet, må imidlertid sørge for at vedkommende selger under 18 år gjøres kjent med aldersgrensen for kjøp og at det i tvilstilfelle skal kreves legitimasjon.

Les mer på ung.no/tobakk

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Loven sier ikke noe om at det ulovlig å røyke eller å konsumere alkohol dersom man er under 18 år. Man kan altså i utgangspunktet ikke straffes for å røyke eller drikke alkohol før 18 årsalder. Det er riktignok visse unntak fra dette, i forhold til røyking og drikking på visse serverings- og utesteder, og i forhold til det å drikke alkohol på offentlig plass. Foreldre kan imidlertid, i kraft av foreldreansvaret, nekte barna sine å røyke eller drikke før de er 18 år.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Røykeloven - derfor får du ikke røyke inne

All røyking er totalforbudt på norske barer, kaféer og restauranter. Les mer om røykeloven og hvorfor det er slik, her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk


Quiz: Hva vet du om ytringsfrihet?

Er ytringsfriheten i Norge lovfestet i Grunnloven?