Hopp til hovedinnholdet
 

Spørsmål
Hei,jeg er en gutt på 16 år som har røyket i ca. et halvt år. Og jeg røyker ganske mye sigarette hver dag. Men jeg lurer på om jeg kan få kreft fortere en di som røyker ganske lite.
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du høres bekymret ut, og jeg synes det er klokt av deg å spørre om det du lurer på. All røyking innebærer en økt risiko for å få kreft, hjerte- og karlidelser og lungesykdommer, også for de som røyker lite. Likevel er det slik at jo flere sigaretter man røyker daglig, desto større er risikoen for å få helseskader. Det vil si at hvis man vil være helt sikker på å ikke øke risikoen for typiske røykesykdommer er det aller best å la være å røyke.

Vi vet også at det er verre for unge å røyke enn eldre, fordi viktige organer ennå ikke er ferdig utviklet. Det er særlig lungene som er sårbare for de skadelige stoffene i tobakken.

Det er ikke godt å være bekymret, og hvis du vil snakke med noen om røyking kan du ringe Røyketelefonen 800 400 85, eller du kan ta en kikk på www.tobakk.no . Du kan også ta kontakt med fastlegen din eller helsesøsteren på skolen. I de fleste kommuner/byer finnes også en egen helsestasjon for ungdom hvor du kan få snakke med en helsesøster eller lege.


Hilsen
Røyketelefonen 800 400 85
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk


Quiz: Hva vet du om rasisme?

Hva er rasisme?