Hopp til hovedinnholdet

Er epok snus mindre helseskadelig enn annen snus og er den mer skånsom for tennene?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg snuser sruf slim fresh white til vanlig, men har så dårlig ånde om morgenen. Hater det, så jeg har prøvd å slutte mange ganger, lastet ned slutta appen, men tror ikke egentlig jeg vil slutte enda mens jeg går på videregående. Tror jeg trenger det. Så jeg kjøpte meg nettop en epok snus, det er hvit tobakk. Er det slik at den hvite tobakken inneholder mye færre farlige stoffer enn brun tobakk? Og hvis jeg bruker den, vil jeg kanskje slippe å ha snus-ånde? Er det også slik at den ikke misfarger tennene? Eller er dette kanskje ikke så sannsynlig.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Du forteller at du har gått over til epok snus for å se om dette kan ha effekt i forhold til dårlig ånde og tannhelse, samtidig som du vil minske de helseskadelige effektene som snus kan føre til. Du er usikker på om det er slik at den hvite tobakken inneholder mye færre farlige stoffer enn den brune tobakken, og om det er slik at den ikke misfarger tennene.

Når det gjelder epok, er dette et ganske nytt produkt. Vi er ikke mer kjent med dette produktet enn det som fremstår på deres sider. Hvis man leser på hjemmesiden til produsenten, står det at denne snusen med hvit tobakk, er et mindre helseskadelig produkt enn den brune tobakken. I tillegg skal den gi mindre misfarging av tennene.  Grunnen til dette, er i følge produsenten at snusen er gått gjennom en renselsesprosess hvor blant annet kreftfremkallende stoffer og stoffer som gir misfarging skal være redusert. Selv om det er utført en undersøkelse som viser at epok snusen kommer bedre ut enn de andre snusmerkene i undersøkelsen, er vi ikke kjent med om tallene stemmer. Det er også viktig å huske på at selv om Epok snus er hvit, er det fortsatt tobakk, som både er avhengighetsskapende og dyrt for den som bruker det. All snus inneholder dessuten kjemiske stoffer som virker irriterende på munnens slimhinne, tannkjøtt og tenner. I tillegg til misfarging av tennene, kan langvarig bruk av snus føre til at tannkjøttet trekker seg høyere opp, noe som kan føre til ising i tennene. Har man først fått lange tannhalser, kan slike skader ikke reverseres. Langvarig bruk av snus kan også føre til endringer i munnslimhinnen og gi en fortykning som kalles ”snuslomme”. Når det gjelder dårlig ånde om morgenen, kan jeg dessverre ikke si om Epok kan ha noen effekt.

 

Hvis du vil lese mer om snus kan du trykke her


Vennlig hilsen Røyketelefonen 800 400 85

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fakta om snus

snusboks

Hvordan føles det å snuse? Er det helseskadelig og hva er aldersgrensen? Hvor lang tid tar det å bli avhengig? Er snus farligere enn røyk? Her får du forhåpentligvis svar på alt du lurer på om snus.

Les mer

Vil du slutte å snuse?

Bilde av snusboks og hender (www.helsedirektoratet.no).

Det er vanskelig å slutte med snus, men det er mulig. Kanskje du bare skal hoppe i det? Her får du forslag til slutteoppskrift.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk