Hopp til hovedinnholdet

Er Onico like skadelig for tenner og tannkjøtt som vanlig snus.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har prøvd nikotinfri og tobakksfri snus (onico) et par ganger nå. Jeg har nemlig ikke lyst å bli avhengig av det. Men er nikotinfri snus like "farlig" for tennene/tannkjøtt? Den svir litt i leppa men samtidig føler en slags beroligende følelse, men er det bare innbilning?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du forteller at du har snust Onico et par ganger fordi du ikke ønsker å bli avhengig av snus. Du lurer imidlertid på om Onico er like skadelig for tenner og tannkjøtt som vanlig snus.

Onico er et snusmerke som er laget av plantefiber og som ikke inneholder tobakk eller nikotin. Det finnes ikke noen garanti for at Onico er 100% ufarlig, men den vil ikke ha samme typer skadevirkninger som snus med tobakk. 


Når det gjelder tenner og tannkjøtt, var det tidligere en debatt hvor diskusjonen dreide seg om onico snus var skadelig for tennene eller ikke. Det ble da brukt maisfibre tilsatt den tobakksfrie snusen, noe man fant ut av at kunne gi hull i tennene svært raskt. Etter at de sluttet å anvende maisfibre, har vi ikke hørt noe mer om tannskader av onico-bruk. Onico sin produsent sier selv på deres hjemmeside at produktet har en basisk pH-verdi, noe som hjelper å motvirke syreangrep.

Irritasjonsskader i tannkjøttet vil nok komme uansett hva man legger under leppa.


Vennlig hilsen Røyketelefonen 800 400 85

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk