Hopp til hovedinnholdet

er det mindre helseskadelig med nikotinfri snus?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg lurte på en ting som dere sikkert vet mer om enn jeg gjør. Jeg er en person som HAR røykt, jeg har nå vært røyk fri i 4-5 måneder, men jeg har begynnt å snuse. Det var lettere for meg å slutte med røyk når jeg begynnte å snuse selvfølgelig. Så spørsmålet er, vet dere noe om nikotin fri snus er mindre helse skadelig enn vanlig snus? Vet ikke om det er merkelig eller ikke, men jeg er ikke avhengi av nikotin eller noe sånn, jeg er egentlig bare avhengi av å ha noe under leppen, så tenkte OM det skulle være mindre helse farlig å snuse nikotin fri snus, så hadde det vært lurt for meg å gått over til dette isteden. Takk!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Gratulerer med å ha kuttet røyken!

Du lurer på om det er mindre helseskadelig å bruke nikotinfri snus enn vanlig snus.

Nikotin er det stoffet som en blir avhengig av og som finnes i både røyk og snus. Nikotin er et giftstoff som irriterer kroppen når en får det i seg i større mengder slik som i tobakk. I tillegg til å skape avhengighet har nikotin flere negative helseeffekter: Nikotin har akutte effekter på hjerte- og karsystemet, og det kan øke hjertefrekvensen, blodtrykk og motstanden i hjertets blodårer. Dette skjer blant annet fordi nikotin får blodårene til å trekke seg sammen og bli stivere. Når blodårene trekker seg sammen gir det økt blodtrykk. Økt blodtrykk igjen gjør at hjertet må jobbe hardere.

Dersom du går over til nikotinfri snus vil du slippe effektene av nikotin både på hjerte- og karsystemet og med hensyn til avhengighet.

Det er vanskelig å si noe sikkert om helserisiko ved bruk av nikotinfri snus fordi det finnes lite forskning, og vi ikke helt sikkert vet hva det inneholder.

Tobakk inneholder mange kjemiske stoffer hvorav en del er kreftfremkallende. Dersom det er nikotinfri snus basert på tobakk vil stoffene kunne bidra til noen av de samme helseskadene som vanlig snus, for eksempel økt risiko for kreft i bukspyttkjertelen, spiserøret og munnhulen. Her kan du lese mer om helseskader ved bruk av vanlig snus.

Nikotinfri snus er imidlertid som regel basert på urteblandinger, eller vekstfibre, og ikke på tobakk. Det er lite som tyder på at bruk av denne typen snus er særlig helseskadelig.

Det er vanlig at de som snuser kjenner på avhengighet av å ha noe under leppa. Blant de som velger å redusere eller slutte synes noen det hjelper å putte noe annet under leppa, for eksempel ingefær eller lakris. Du kan også prøve dette trikset om du ønsker å redusere snusingen eller kjenne på hvordan det er å være litt uten snus.

Oppsummert kan vi si at det er bedre å bruke nikotinfri snus enn vanlig snus. Siden det ennå er lite forskning på helseeffekter av nikotinfri snus må du kutte snusen helt hvis du vil være trygg på å unngå helseskader. Lykke til videre!

Vennlig hilsen Slutta 800 400 85

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk