Hopp til hovedinnholdet

Hva er "nikotinsjokk"?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

ah hva er egt Nikotin sjokk eller hva det heter ? hørt at man kan få det når man prøver Røyk eller snus for første gang :) aldri skjedd med meg ihvertfall eller ikke som jeg kunne føle

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du lurer på hva nikotinsjokk er og hvordan det utarter seg.
Snus og røyk inneholder flere tusen ulike kjemiske stoffer. Disse tas opp gjennom slimhinnene i munnen (snus) eller via lungene (røyk) og føres ut i blodet hvor det påvirker kroppen på ulike måter. Mange av stoffene i snus og røyk er giftstoffer, blant annet nikotin. Det er vanlig at kroppen reagerer med svimmelhet, skjelving, kvalme, uvelhet og hjertebank når den blir forgiftet med nikotin. Mange kaller denne reaksjonen for ”nikotinsjokk”, men det er ikke et sjokk i medisinsk forstand. Når kroppen får i seg nikotin trekkes alle blodkar i kroppen sammen slik at hjertet må arbeide hardere og blodtrykk og puls øker. Mange opplever disse symptomene første gangen man røyker eller snuser eller hvis man får i seg mer nikotin enn man er vant til. Det er på en måte sånn kroppen sier ifra at du tilfører noe den ikke har godt av. Når kroppen utvikler toleranse for nikotin er det lett å bli avhengig. For mange er det vanskelig å slutte når man først har blitt avhengig.

De samme reaksjonene, med at blodårene trekker seg sammen og at hjertet må arbeide hardere, skjer hver gang du røyker eller snuser. Men det er individuelt om man opplever dette som ubehag første gang, og hvor sterkt ubehaget kjennes. Kanskje opplevelsen av spenning den første gangen du prøver snus eller røyk gjør at du ikke merker noe ubehag.

Du kan lese mer om nikotin og hvordan dette virker på kroppen her. Har du flere spørsmål om snus eller annen tobakk kan du også ta kontakt med oss i Slutta.


Vennlig hilsen Slutta 800 400 85

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk