Hopp til hovedinnholdet

nikotinsjokk

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hvor lenge varer et nikotinsjokk

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Snus inneholder flere tusen ulike kjemiske stoffer. Disse tas opp i slimhinnene i munnen og føres ut i blodet hvor det påvirker kroppen på ulike måter. Mange av stoffene i snus er giftstoffer, blant annet nikotin. Det er vanlig at kroppen reagerer med svimmelhet, skjelving, kvalme, uvelhet og hjertebank når den blir forgiftet med nikotin. Mange kaller denne reaksjonen for ”nikotinsjokk”, men det er ikke et sjokk i medisinsk forstand. Når kroppen får i seg nikotin trekkes alle blodkar i kroppen sammen slik at hjertet må arbeide hardere og blodtrykk og puls øker. Mange opplever disse symptomene første gangen man røyker eller snuser eller hvis man får i seg mer nikotin enn man er vant til. Hvor lenge et slikt nikotinsjokk vil vare, vil variere. Det er på en måte sånn kroppen sier ifra at du tilfører noe den ikke har godt av. Når kroppen utvikler toleranse for nikotin er det lett å bli avhengig. For mange er det vanskelig å slutte når man først har blitt avhengig. Hvordan vil det være for deg å være avhengig?

Du sier ikke noe om hvilke reaksjon kroppen din hadde på nikotinen, men det er ikke utenkelig at du vil få den samme reaksjonen igjen ettersom kroppen din ikke er vant til nikotin. Hvor lenge du venter vil antageligvis ikke ha noe å si. Nikotinen du fikk i deg på mandag er ute av kroppen din nå.

Hvis du ønsker å vite mer om nikotin kan du lese her

Vennlig hilsen ung.no, i samarbeid med slutta.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alt du bør vite om røyking

Røykpakke og lighter ved siden av askebeger (foto: ung.no)

Sigaretter er det farligste produktet som selges og tar livet av mer enn halvparten av dem som bruker det. Det er heldigvis veldig få norske ungdommer som begynner å røyke og mange voksne har klart å slutte. Likevel dør fortsatt rundt 6000 nordmenn av røyking hvert år.

Les mer

Fem tips til deg som vil slutte å røyke

Slutta-appen for hjelp til snusslutt.

Har du lyst til å slutte å røyke, men sliter med å få det til? Helsedirektoratet gir deg fem gode tips som kan hjelpe deg å bli kvitt avhengigheten for godt.

Les mer

Vil du slutte å snuse?

Bilde av snusboks og hender (www.helsedirektoratet.no).

Det er vanskelig å slutte med snus, men det er mulig. Kanskje du bare skal hoppe i det? Her får du forslag til slutteoppskrift.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk