Hopp til hovedinnholdet

Jeg har lyst til å begynne å snuse. Hvorfor får jeg nikotinsjokk av snus og ikke av røyk? Hvor lang tid tar det før jeg slutter å få nikotinsjokk? for jeg har veldig lyst til å begynne å snuse, selv om jeg vet hvor farlig og helseskadelig det er.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har lyst til å begynne å snuse, men jeg greier ikke å ha en snus i munnen i mer enn 30 min før jeg blir kvalm og svimmel (nikotinsjokk) noen ganger kaster jeg opp hvis det er en ekstra sterk snus. Jeg har prøvd røyk også, og har røyket mange ganger, men da blir jeg bare litt svimmel før det går bort igjen ganske raskt. To spørsmål: Hvorfor får jeg nikotinsjokk av snus og ikke av røyk? Hvor lang tid tar det før jeg slutter å få nikotinsjokk? for jeg har veldig lyst til å begynne å snuse, selv om jeg vet hvor farlig og helseskadelig det er.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg tenker at kroppen din gir deg klare signaler om at dette er noe den reagerer negativt på. Det beste du da kan gjøre er å la snusen være.

Jeg skjønner at det er et problem for deg som ønsker å snuse, når kroppen din reagerer som den gjør. Jeg kan allikevel gi deg noen gode råd til hvordan du skal gjøre dette uten å reagerer.
Det blir helt feil. Mange ungdommer er nysgjerrige på snus, og mange blir påvirket av de rundt seg til å prøve. Det du allikevel må tenke over, er om dette virkelig er noe du ønsker og hvorfor du vil det.
Det blir til syvende å sist ditt valg.

Det jeg kan gjøre er å si noe om hva snusen gjør med deg. Dette vet du i utgangspunktet, og det bør i seg selv være nok til å motivere deg til å la det være.
Når du blir kvalm av snusen, så er ikke det et nikotinsjokk. Det at du reagerer sterkere på nikotin i snus enn i røyk, er fordi nikotinet kommer raskere over i blodbanen.
Det er ikke uvanlig å reagerer slik spesielt de første gangene man snuser. Snus er laget av tobakk, og all tobakk inneholder nikotin. Nikotin finnes naturlig i tobakksplanten, men kroppen din vil reagere på nikotin som et giftstoff de første gangene du snuser, og derfor kan man få forgiftningssymptomer som kvalme, svette, hjertebank og skjelvinger. Nikotin er svært avhengighetsskapende, og mange blir avhengige selv om de ikke snuser hver dag i begynnelsen.
Hvor lang tid det tar å venne seg til snusen vil være ulikt for den enkelte. 

Mange som snuser, angrer på at de begynte og sier at hvis de hadde visst hvor vanskelig det var å slutte, ville de aldri begynt.

Hvis du har spørsmål om snus eller trenger råd, kan du gjerne ringe til Røyketelefonen 800 400 85. Det er gratis fra fasttelefon og hvis du ringer fra mobil, kan de ringe deg opp så du ikke må betale. Du trenger ikke si hva du heter.

Hvis du vil, kan du lese om helseskader av snusing her.Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fakta om snus

snusboks

Hvordan føles det å snuse? Er det helseskadelig og hva er aldersgrensen? Hvor lang tid tar det å bli avhengig? Er snus farligere enn røyk? Her får du forhåpentligvis svar på alt du lurer på om snus.

Les mer

Ikke så snusfornuftige

Snusprodusentene har lenge jaktet på de feminine snusbrukerne. Nå ser det ut som de er i ferd med å lykkes: jenter snuser som aldri før.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk