Hopp til hovedinnholdet

Er vaping (e-sigarett) skadelig? 

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg har ofte tenkt på å begynne med ''Vaping'', når jeg blir litt eldre. Men når jeg prøver å finne informasjon om det på nettet kommer det opp så mye forskjellig. Er det skadelig? Isåfall hvor skadelig er det? Hva skjer når man bruker det inni kroppen? Hva er bivirkningene? Takk for svar ^^

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Du har lett etter informasjon om vaping/damping av e-sigaretter og funnet mye forskjellig. Det er ikke så rart, fordi det er delte og sterke meninger om e-sigaretter og ingen vet sikkert hvordan de påvirker helsa. JDet kan hende at de ikke er så farlige for kroppen, men det kan også hende at de er det. Det alle er enige om, er at e-sigaretter er bedre for helsa enn å røyke.
 
E-sigaretter har bare blitt solgt i 14 år og det er veldig kort tid når det kommer til forskning på helse. Det kommer til å ta flere tiår før noen kan si sikkert hva som er helsekonsekvensene, blant annet fordi det tar mange år før kreft utvikler seg. De som bruker e-sigaretter nå er på en måte frivillige forsøkskaniner.  
Hvis du begynner med e-sigaretter vil det altså bety at du velger å gjøre noe som ingen enda vet bivirkningene av. Det valget står du selvsagt helt fritt til å ta når du blir 18 år (for det er 18 års aldersgrense). 

E-sigaretter blir ofte kalt ufarlige fordi de sammenlignes med vanlige sigaretter. Og sammenlignet med røyking, er det helt klart bedre å bruke e-sigaretter; røyking er noe av det mest helseskadelige som fins. Voksne som bytter ut røyk med e-sigaretter vil ha veldig godt av det. Det betyr likevel ikke at unge mennesker ikke vil ha vondt av å begynne med e-sigaretter.   

Når man bruker e-sigaretter inhalerer man damp fra en oppvarmet væske. Denne væsken kan være både med og uten nikotin, og i tillegg har den smaksstoffer og andre tilsetningsstoffer. Stoffene fra væsken går ut i blodet og kommer til alle organene i kroppen. Hvis det er nikotin i væsken, trekker blodårene seg sammen og hjertet må jobbe hardere. En vanlig bivirkning av å prøve nikotin for første gang er at man får forgiftningssymptomer som kvalme og svimmelhet samtidig som nikotinet gir en stimulerende effekt på nervesystemet som føles god. Det er den god-følelsen som skaper avhengigheten. Det er veldig stor risiko for å bli avhengig av nikotin. 
Folkehelseinstituttet har tatt prøver av væske som brukes i e-sigaretter og funnet kreftfremkallende stoffer i noen av dem. 

Jeg vet ikke hva det er som gjør at du har lyst til å begynne å "vape", men du får vudere om de grunnene er viktige nok til å velge å gjøre det. Jeg synes du er smart som vil vite så mye som mulig før du bestemmer deg! 
Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk