Hopp til hovedinnholdet

Er vape og el-sigarett det samme?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Jeg lurer på om wape (røyk) er det samme som el-sigarett, og om det er farlig å bruke dem?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Å bruke e-sigaretter er mindre helseskadelig enn å røyke vanlige sigaretter, men det er ikke ufarlig å bruke dem.
E-sigaretter inneholder en væske (kalt e-væske) som varmes opp sånn at den blir til damp som brukeren inhalerer. E-væsken kan inneholde nikotin som er avhengighetsskapende, og den kan også inneholde andre helseskadelige stoffer.


Siden e-sigaretter bare har blitt solgt i 13 år er det ingen som vet hva konsekvensene for helsa er på lang sikt (13 år er en god stund, men for helseforskning er det ikke det. Det tar mange tiår å finne ut om noe er kreftfremkallende). 

"Vape" er det engelske ordet for "damp", og det er vanlig å bruke ordet "vaping" eller "damping" om det å bruke e-sigaretter. 
Når det gjelder navn på de forskjellige produktene, så er det mange forskjellige ord som brukes og for meg virker det ikke som alle er enige i hvilke ord som betyr hva. Jeg skal forsøke å forklare som best jeg kan.

Noen e-sigaretter kalles "vape-pen"/"hooka-pen", andre kalles "cig-alikes", og noen kalles "vaporizers"/"mods". Om det finnes norske ord er jeg ikke sikker på, og som sagt virker det på meg som om ordene brukes litt om hverandre. Cig-alikes har et design som ligner på vanlige sigaretter og de fleste av dem kan ikke fylles på når e-væsken er brukt opp, mens vape-penner/hooka-penner er større og tykkere enn vanlige sigaretter og som regel kan fylles opp med ny e-væske.
Vaporizers/mods ligner ikke på sigaretter i det hele tatt. Disse har større tanker som som brukeren kan fylle med sin egen væskeblanding. Mange blander sine egne smaker og kan variere nikotininnholdet i væsken. Fordi tanken er større, lages det også mer damp når man bruker dem.Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Førerkort
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om førerkort