Hopp til hovedinnholdet

Er snus ulovlig i Europa?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Heisann! :) Jeg har blitt fortalt at snus bare selges i Skandinavia! Er det sant? Og hvis det er det, hvorfor selges det bare i Skandinavia og ikke i hele Europa! Jeg driver ikke med snus eller noe sånt! Men jeg bare lurte! Takk for svar på forhånd! :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Det er sant at snus er ulovlig å selge i de fleste landene i Europa. Det begrunnes med at snus inneholder kreftfremkallende stoffer. Selv om snus ikke selges i EU (den europeiske union), får man lov til å ta med seg sin egen snus hvis man skal på ferie dit.

Av de 27 landene som er med i EU er det bare i Sverige man kan kjøpe snus. Grunnen til at Sverige har en annen lov enn de andre EU-landene er at svensker har en tradisjon for å snuse. For noen tiår siden var det nesten ingen andre enn nordmenn og svensker som visste hva snus var.

Jeg vet ikke sikkert hvordan reglene er i alle de europeiske landene som ikke er med i EU. Island er ikke med i EU, men de har strengere forbud mot snus enn EU. På Island er det ikke lov til å ta med seg snus inn i landet i det hele tatt. 

Jeg skjønner godt at du er nysgjerrig på hvorfor lovene er som de er. Det er uenighet rundt EU sitt forbud mot snus og begge sider har gode argumenter. Noen synes det er veldig bra at det ikke finnes snus i EU for da kan ikke ungdommer bli avhengige av snus. Andre synes det er feil å forby snus så lenge røyk er lovlig. Snus er mindre helseskadelig enn røyk og det er bedre at ungdommer begynner å snuse enn at de begynner å røyke. Det aller beste for helsa er selvsagt å verken snuse eller røyke.  

På denne nettsiden kan du finne reiseinformasjon for de fleste land i verden
Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fakta om snus

snusboks

Hvordan føles det å snuse? Er det helseskadelig og hva er aldersgrensen? Hvor lang tid tar det å bli avhengig? Er snus farligere enn røyk? Her får du forhåpentligvis svar på alt du lurer på om snus.

Les mer

Lover om snus, røyk og e-sigaretter (Tobakkskadeloven)

Bokstabel med Norges lover (foto: ung.no)

Noen synes vi har for strenge regler om tobakk og produkter som ligner på tobakk. Andre mener at vi burde forby alt sammen. Her får du svar på hvilke regler som gjelder, og hvorfor.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk