Hopp til hovedinnholdet

 Snus før en operasjon. 

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei, er det farlig å snuse før/etter en operasjon? Vet at det ikke anbefales. Jeg skal opereres om ikke så lenge (omskjæring), og snuser litt hver dag, ikke spesielt mye. Som sagt vet jeg at det ikke anbefales, men er det noe å bekymre seg over? Burde jeg fortelle de på sykehuset om det? Er det krise om jeg snuser før operasjonen uten å si ifra om det liksom?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Snus inneholder mange sterke og farlige stoffer som kan virke inn på de blodtrykket og narkosen. Det kan også påvirke sårtilhelingen. Det er derfor det anbefales forsiktighet med snus rundt en operasjon. 

Du har nok fått et brev på sykehuset der det står om forberedelser før operasjonen. Jeg vet ikke hva som står på ditt brev, dette kan nok være litt forskjellige prosedyrer fra sykehus til sykehus, og fra operasjoner til operasjoner. Men vi bør følge det sykehuset ditt har sagt. 

Som regel anbefales ikke å røyke eller snuse på operasjonsdagen. Dette betyr at du må snuse ferdig innen kl 24 dagen før. Det er heller ikke lov å snuse i noen timer etter operasjonen. 

Det er nok ikke direkte livsfarlig om du skulle ta snus på operasjonsdagen.  Men samtidig av dette er slike ting som kan lke operasjonsrisikoe  og narkoserisikoen. Derfor bør du absolutt forholde deg til sykehus anbefalinger. Klarer du ikke å holde deg, bør du opplyse sykehuset om dette. 

Vennlig hilsen legen.

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk