Hopp til hovedinnholdet

9 spørsmål om snus: ulike snustyper, tannkjøtt, vanlig forbruk, helseskader

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg har noen spørsmål om snus. Hvor lenge er det vanlig å ha en snus i munn før man tar den ut, eller bytter den? Hvor mye er det vanlig å snuse pr. dag? (Jeg får max en boks pr. dag av mamma, og syns det er litt for lite) Vil sårheten/svien under leppa gå over etterhvert? Fører snusbruk til dårlig kondis? Hva kan man gjøre for å unngå skader på tannkjøttet og gule tenner? Er white snus bedre enn vanlig? Hva er forskjellen på bake-snus og porsjon? Er porsjon mindre skadelig? Er sterk snus farligere enn mildere typer? Forresten så har jeg snust fast i et år, og har ingen planer om å slutte nå!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Du lurer på flere ting, så jeg deler spørsmålet ditt litt opp før jeg svarer. Dessverre er det mange av de tingene du spør om som jeg ikke kan gi deg sikkert svar på. Det er fordi vi ikke har så veldig detaljert forskningskunnskap om helseeffektene av snus.  

Spørsmål:
"Hvor lenge er det vanlig å ha en snus i munn før man tar den ut, eller bytter den? Hvor mye er det vanlig å snuse pr. dag? (Jeg får max en boks pr. dag av mamma, og syns det er litt for lite)"

Svar: 
Gjennomsnittlig forbruk av snus er tre bokser i uka, tilsammen 72 porsjoner hvis man bruker porsjonssnus. Du snuser altså mer enn dobbelt så mye som gjennomsnittet.

Hvor lenge man har en snus i munnen før man bytter varierer nok mye fra person til person. I Sverige har de beregnet at det er vanlig å ha snus i munnen i 12 timer om dagen. Hvis man sover i 8 timer er det da igjen 14 timer av døgnet. Når jeg regner på det kommer jeg frem til at det er vanlig å legge en ny snus under leppa en gang i halvtimen. 

Jeg synes det er leit å lese at du får snus av moren din. Voksne har ikke lov til å gi deg snus siden du er under 18 år, denne loven gjelder også for moren din.   

Spørsmål: 
Vil sårheten/svien under leppa gå over etterhvert?
Svar: 
Sannsynligvis blir tannkjøttet "herdet" av å bli irritert av snus over lengre tid. Hvis man får "snuslomme" har tannkjøttet blitt tykkere der man legger snusen. Hvis tannkjøttet er sårt, kan det være til hjelp å bytte litt på hvor i munnen du legger snusen. 


Spørsmål:
Hva kan man gjøre for å unngå skader på tannkjøttet og gule tenner?
Svar:
Hvis du vil ta vare på tannkjøttet er det best å ikke snuse. Børst tennene grundig morgen og kveld, men ikke børst hardt. Å børste hardt kan slite ekstra på tannkjøttet. Å gå til tannpleier eller tannlege en gang i året er viktig for tannhelsen. Tannhelsepersonell kan børste bort noe av misfargingen som de fleste av oss får fra mat, drikke eller tobakk. Husk at ikke alle er født med kritthvite tenner, ulike mennesker har ulik farge på tennene fra naturens side.  

Spørsmål:
Er white snus bedre enn vanlig?
Svar:
Det er ikke mindre helseskadelig å snuse hvit snus. Produsentene sier at hvit snus gir mindre misfarging på tennene, men selv om det skulle være riktig, er det bare en kosmetisk forskjell fra annen snus.

Spørsmål:
Fører snusbruk til dårlig kondis?
Svar: 
Dette er man litt usikre på i helsevesenet. Mens du snuser har du nok dårligere kondis, men hvis du ikke har snust på en halvtimes tid har det sannsynligvis lite å si for kondisen. 
"Kondis" beskriver hvor utholdende man er rent fysisk og handler om hjertefunksjon og muskelfunksjon. Når du har snusen inne vil det være en belastning på hjertet. Blodårene trekker seg sammen når du får i deg nikotin, og dette gir deg dårligere blodsirkulasjon. Musklene trenger blod med friskt oksygen for å yte maksimalt. Snus påvirker ikke lungefunksjonen.


Spørsmål:
Hva er forskjellen på bake-snus og porsjon?
Er porsjon mindre skadelig?
Svar: 
Porsjonssnus kommer i små poser, mens "bakesnus"/løssnus må man selv porsjonere og klemme sammen til den størrelsen man vil ha. Tobakken i løssnus og porsjonssnus er den samme.
Det finnes ikke nok forskningsdata til å sammenligne helserisikoen. Med porsjonssnus svelger man sannsynligvis mindre av stoffene fra snusen, giftstoffer fra snusen kommer likevel inn i blodet gjennom tannkjøttet.  

Spørsmål:
Er sterk snus farligere enn mildere typer?

Svar:
Helserisikoen er den samme uavhengig av nikotininnhold. Det er ikke nikotinet i snusen som øker risikoen for å få kreft.  

Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fakta om snus

snusboks

Hvordan føles det å snuse? Er det helseskadelig og hva er aldersgrensen? Hvor lang tid tar det å bli avhengig? Er snus farligere enn røyk? Her får du forhåpentligvis svar på alt du lurer på om snus.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk