Hopp til hovedinnholdet

Gjør det en forskjell hvor jeg legger snusen? Hvor lang tid tar det før jeg slutter å være sår på leppebåndet?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg kjøpte for cirka to uker siden en snusboks, og har snust cirka en snus hver dag. Idag våknet jeg med at jeg var sår ved den strengen i overleppa, hvor lang tid tar det for dette går over? Jeg lurer også på om det er noen forskjell og ha snusen midt i overleppa, og å ha snusen på sidene i overleppa. Føler at den liksom sitter bedre når jeg har den midt på.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du får akkurat samme effekt av snusen om du legger den midt under leppa, eller på siden. Den strengen du beskriver kalles "leppebånd". Hvis du er sår der du legger snusen, bør du flytte på den en periode sånn at leppebåndet slipper irritasjonen fra snus. Jeg kan ikke si sikkert hvor lang tid det vil ta før det slutter å være sårt. 

Det er skadelig for slimhinnen i munnen å snuse fordi snusen inneholder mange stoffer og virker irriterende på området der du har snusen. Hvis man snuser over lenger tid kan man få hardere tannkjøtt, hvite mønstre i tannkjøttet, rynker eller en grå/gul farge på slimhinnen. Noen av forandringene blir borte dersom man slutter å snuse. Langvarig bruk av snus kan føre til at tannkjøttet trekker seg oppover og gi lange tannhalser. Lange tannhalser blir ikke reparert når man slutter å snuse, og det gir som regel ising i tennene.

Hvis du fortsetter å snuse, er det stor risiko for at du blir avhengig. Hvordan ville det være for deg å ikke ha kontroll over din egen kropp? De som snuser føler at de må ha snus, og det er helt vanlig å snuse mer enn en halv boks om dagen. I denne videoen kan du se litt hvordan det er for en ung jente å slutte med snus.Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fakta om snus

snusboks

Hvordan føles det å snuse? Er det helseskadelig og hva er aldersgrensen? Hvor lang tid tar det å bli avhengig? Er snus farligere enn røyk? Her får du forhåpentligvis svar på alt du lurer på om snus.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk