Hopp til hovedinnholdet

Hva gjør nikotin med kroppen?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hva gjør nikotin med kroppen din egt

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Nikotin gir forandringer i hjernen som kan være uheldig for hjernens utvikling. Nikotin stimulerer hjernen og gir en både oppkvikkende og avslappende følelse. Nikotin regnes ikke som et rusmiddel, men man kan få en slags rusfølelse av å snuse eller røyke fordi belønningssenteret stimuleres. Nikotin får alle blodårene i kroppen til å trekke seg sammen sånn at hjertet må jobbe hardere, man får dårligere blodsirkulasjon og høyere puls og blodtrykk. Nikotin er ikke det mest skadelige stoffet i røyk og snus, men det er det som gjør folk avhengige. 

Nikotin er et giftig og avhengighetsskapende stoff som naturlig finnes i tobakk. Den vanligste måten å få i seg nikotin er gjennom sigaretter og snus. Siden nikotin er giftig reagerer kroppen med forgiftningssymptomer som kvalme og svimmelhet. Hvis man fortsetter å bruke nikotin likevel, blir så godt som alle avhengige av det. Når man er avhengig får man fysiske abstinenser når det har gått noen timer, eller en dag uten nikotin. I tillegg er det vanlig at man sliter med å takle følelser uten nikotin og at man tenker nesten konstant på røyk eller snus.

Åtte av ti voksne som røyker ønsker å slutte og angrer på at de begynte. Når de likevel fortsetter å røyke er det fordi de er avhengige. De fleste som bruker tobakk begynte mens de var tenåringer. Mange unge tenker at de «bare skal prøve litt» og ikke kommer til å bli avhengige.
Det er vanskelig å forestille seg hvordan det er å være avhengig før man blir det. Her kan du se en kort reklamefilm om avhengighet som Helsedirektoratet har laget.

Her kan du lese mer om nikotin og avhengighet.

Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alt du bør vite om røyking

Røykpakke og lighter ved siden av askebeger (foto: ung.no)

Sigaretter er det farligste produktet som selges og tar livet av mer enn halvparten av dem som bruker det. Det er heldigvis veldig få norske ungdommer som begynner å røyke og mange voksne har klart å slutte. Likevel dør fortsatt rundt 6000 nordmenn av røyking hvert år.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)
noori 22 år
0
03.05.2018 11:18:38
hei. var det vanligere før at ungdom brukte tobakk?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk