Hopp til hovedinnholdet

Hvor lang tid tar det før all nikotin er ute av kroppen? 

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg skal operere om ca 5 uker. Men jeg må være snus og røykfri 6 uker før operasjon. Jeg sliter veldig med å slutte å røyke, hvor lang tid vil det ta før all nikotin er ute av kroppen? Kirurgen sa han kunne ta en nikotintest for å finne ut om jeg har slutta eller ikke, og jeg vil så gjerne ha denne operasjonen.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det tar bare 2-3 døgn før kroppen har brutt ned nikotin, men alle spor blir ikke borte. Det er mulig å finne ut hvor lenge det er siden noen har brukt nikotin ved å måle nivået av et stoff som heter kotitnin, dette dannes når nikotin brytes ned. Jeg tenker at det er best å være ærlig sånn at det ikke blir nødvendig å bruke tid og ressurser på å teste om du faktisk har sluttet eller ikke.

Jeg tror at kirurgen ønsket å hjelpe deg og tenkte at det vil være best om han/hun var veldig streng. For noen blir det nemlig lettere å slutte når de "får kniven på strupen" av en lege, men for andre blir det bare veldig stressende. Sånn er det kanskje for deg?  

Ut i fra det du skriver, virker det som at kirurgen har lov til å nekte å operere deg om du røyker. Kirurgen ville ikke gjøre dette om det ikke var medisinsk nødvendig. Å røyke øker risikoen for komplikasjoner i forbindelse med operasjoner.

Sykehuset bør tilby deg hjelp til å slutte, det kan du lese om her. 
Jeg ville tatt kontakt med sykehuset og vært ærlig om hvordan det går.  
Du kan be om å få hjelp, for eksempel kan du spørre om å "få lov" til å bruke nikotinlegemidler (plaster, drops, tyggis) når du slutter.  

Hvis du ikke vil kontakte sykehuset, anbefaler jeg å be om time hos fastlegen for å få hjelp med røykeslutten. Det å slutte å røyke er noe av det viktigste du kan gjøre for helsa. 

Du har fått streng beskjed om å slutte i god tid før operasjonen. Du rekker ikke å være røykfri i 6 uker, men du kan fortsatt rekke å være det i 4 uker, og det ville vær kjempebra! Hvis det er helt nødvendig å være røykfri i 6 uker, kan operasjonen kanskje utsettes? 

Lykke til!

Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fem tips til deg som vil slutte å røyke

Slutta-appen for hjelp til snusslutt.

Har du lyst til å slutte å røyke, men sliter med å få det til? Helsedirektoratet gir deg fem gode tips som kan hjelpe deg å bli kvitt avhengigheten for godt.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse