Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta med vape (e-sigarett) til Norge fra utlandet? 

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er på ferie i Hellas, og fant en nikotinfri vape på en butikk. Jeg vet at i Norge må man være 18 for å kjøpe vape med nikotin, men i Hellas virker det ikke som om de bryr seg. Jeg lurer derfor på om det er mulig å kjøpe billig vape her, og ta med hjem til Norge? Hvor gammel må man være for å bruke vape uten nikotin? Og hva skjer hvis jeg blir tatt med vape når jeg er 14 år? Jeg ønsker altså ikke å bruke vape bare fordi det er kult, men fordi det smaker godt, og det er gøy å lage forskjellige typer triks, som sirkler osv med røyken.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Du har lyst til å ta med deg vape (e-sigarett) hjem fra Hellas og lurer på om det er tillatt. Vape/e-sigaretter er ikke tobakk, men de fleste lovene om tobakk gjelder likevel for vape/e-sigaretter. For å kunne ta med deg tobakk eller alkohol inn i Norge må du være minst 18 år. 

Det store spørsmålet er om din vape skal behandles likt som en pakke sigaretter når du reiser hjem til Norge eller ikke. Dette kan jeg dessverre ikke svare på. Jeg har snakket med dem som jobber i informasjonen til tollvesenet, men de kunne ikke gi et sikkert svar i dag. Jeg får et skriftlig svar fra en jurist i løpet av et par uker, men jeg regner med at du trenger svaret ganske raskt?

Det jeg kan si nå, er at tollvesenet anbefaler at du går på rød sone (varer til fortolling) på flyplassen og spør om det er greit at du tar med deg vapen inn i Norge. Hvis man er i tvil om det er lov til å ta med noe inn i landet, så bør man alltid gjøre det. Når du viser frem noe til tollerne, kan de konfiskere det (ta det fra deg), men man får ikke bot eller andre problemer. 

Det kan være vanskelig å vite hva det er i væsken i vapen og tollerne har derfor lov til å beholde den en stund for å teste om det er ulovlige stoffer i den (for eksempel narkotika). Tollerne har lov til å teste vapen enten du viser den frivillig ved å gå på rød sone, eller om de finner den ved en stikkontroll av bagasjen din. 

Du lurer også på hvor gammel man må være for å bruke vape og hva som skejr om man blir tatt. Jeg regner med at du da tenker på hva som skjer i Norge. Jeg vet ikke hvordan reglene er i Hellas.
Det er 18 års aldersgrense på vape i Norge. Det gjelder for vape både med og uten nikotin. Det er de voksne som har ansvaret for at aldersgrensen ikke skal brytes. Det betyr at det er ulovlig for voksne å selge eller gi deg vape. Du kan ikke straffes av politiet for å bruke vape når du er 14 år.  Foreldrene dine kan selvsagt nekte deg å bruke vape. På skolen er det forbudt å vape både for voksne og elever.


Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er e-sigaretter (vape) helseskadelig?

Jente som damper/vaper. Kilde: Colourbox.

Å dampe/vape er mindre helseskadelig enn å røyke sigaretter, men det er ikke uten risiko. Vi vet ikke hva konsekvensene er på lang sikt.

Les mer

Tollkvote for alkohol og tobakk når du reiser til Norge

Flasker (colourbox.com)

Hvis du er gammel nok, kan du ta med deg en avgiftsfri alkohol- og tobakkskvote når du har vært i utlandet.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk