Hopp til hovedinnholdet

Jeg bruker attentin for å få bedre konsentrasjon på skolen, men er redd det er farlig. Går det greit å ta det i perioder?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Har brukt Attentin 5g, et par ganger siden 6.september for å få bedre konsentrasjon på skolen. Tar det ikke hverdag, har tatt 13 tabletter til sammen. Men man må ta 2 tabletter for å få en vanlig dose. Jeg har ikke adhd. Har lest hele papiret som kommer med medisinen og derfor får jeg helt angst pga jeg er redd for å dø. Tenk om jeg er forgiftet? tenk om jeg får hjerteinfarkt? er flere spørsmål som kommer. Jeg veier 52kg, trener hverdag (boksing og styrke) og er veldig så frisk. Er attentin veldig farlig? er det sterkere enn Ritalin og Adderall? Hvis jeg tar det en gang i blant, bare i eksamener osv går det da greit?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Attentin er et medikament man gir hvis vanlig ADHD medisin ikke hjelper. Du sier at du ikke har ADHD, og det er da litt uvanlig at du har fått dette av legen din. Hvis du har fått det av legen bør du holde deg til den anbefalingen legen har gitt deg hvor ofte du skal ta dette og hvor stor dose du skal ha.

Hvis du ikke har fått det av legen din men har fått tak i dette på en annen måte, så ville jeg anbefalt deg å ikke ta medisinene. Det er fare for avhengighet og det er mye bedre å få andre hjelpetiltak hvis du har dårlig konsentrasjon, enn medisiner som kan gjøre det verre for deg på sikt. Hvis du tror du kan ha ADHD er det bedre at legen gjør vurdering av deg og eventuelt gir deg en henvisning til barne og ungdomspsykiatrien. 

Forgiftning merker man fordi man får kroppslige plager. Det er ikke alltid så store doser som skal til før man kan få svært ubehagelige bivirkninger og større doser kan være svært farlig. Hvis du følger det du har fått anbefalt av legen så vil legen passe på at du ikke tar så store doser at du får forgiftning. 

Hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvordan finne motivasjon til skolearbeid?

Motivasjon til skoleoppgave (foto: ung.no)

Sliter du med å holde motivasjonen oppe på skolen? Får du aldri den karakteren du ønsker, samme hvor hardt du jobber? Her er noen tips.

Les mer

Ane har ADHD

20-årige Ane fra Stavanger er jente, og har ADHD. På utsiden ser hun ut som ei vanlig jente. Om dagen jobber hun som elektrikerlærling, og på kvelden henger hun med venner. – Men Ane har ADHD, en diagnose folk flest gjerne ser på som en guttegreie.

Les mer

Rus: kontakttelefoner

Jente ser på mobilen sin (colourbox.com)

Hva kan du gjøre hvis du har et rusproblem? Eller en venn eller noen i familien sliter med det? Da er det hjelp å få.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse