Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor får jeg angst av å snuse når andre sier det er avslappende?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Jeg sliter med mye angst og begynte å snuse for jeg har hørt at dette gjør deg avslappet. Men hver gang jeg tar en snus får jeg mye angst. Akkurat nå går jeg og på Escitalopram Mylan 10 mg. Hvorfor får jeg angst av å snuse da når alle jeg har snakket med blir avslappet når de snuser?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver og spør om dette! Du er ikke alene om å begynne med tobakk i håp om å dempe angstsymptomer. Snus er dessverre ikke en god måte å behandle angst på. Nikotinet i snus setter kroppen i stressmodus med økt puls og blodtrykk, samtidig stimuleres belønningssenteret i hjernen så man kan få en følelse av velbehag og avslapping. Dette er litt forskjellig fra person til person, men snus har altså en motstridende effekt i kroppen ved at den både stresser og beroliger den som bruker den.

Jeg anbefaler deg å slutte så slipper du å bli avhengig. Forskning har vist at personer som slutter å røyke får mindre symptomer på angst og depresjon. Dette har sannsynligvis med nikotinavhengighet å gjøre, og derfor vil det nok også være bra for personer med angst å kutte ut snus og røyk. Hvis du allerede er avhengig, får du sannsynligvis mer angstsymptomer den første tida uten snus. Det kan hjelpe å snakke med legen eller psykolog om hvordan du skal holde ut.

Når man er avhengig virker snus svært avslappende fordi det å ta en snus tar bort abstinensene man får mellom hver snus. Det er ekstremt uvanlig å snuse uten å være avhengig og en snuser har snus i munnen i snitt 12-14 timer om dagen. Når en snuser går uten snus får han raskt uro i kroppen, hjertebank og nervøsitet, rett og slett symptomer på angst.  

Jeg håper du har noen å snakke med om angsten, i tillegg til at du får medisiner. Fortell gjerne behandleren din om at du har forsøkt å bruke snus som et angstdempende middel. Jo mer behandler får vite om dine strategier, jo bedre kan han/hun hjelpe deg å finne en god måte å takle hverdagen med angst på.

Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Avhengighet

Jente røyker (colourbox.com)

Bruken av rusmidler og tobakk (nikotin), kan føre til avhengighet. Hva det skyldes, og hvordan det oppleves kan du lese mer om her.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)
Iselin
1
10.09.2018 02:27:47
De som sier det er avslappende, har gjerne røyka eller snust en god tid allerede. Det er avslappende for dem fordi de er vant med det, og fordi at når de blir irriterte eller er stressa, så vil det virke beroligende fordi da har de snusen å tenke på, samt er snusen da en vane for dem å ty til når angsten kommer. Det er fordi kroppen er vant med at snusen skal lege. Det blir en rutine for kroppen, men ikke hjernen. Snuser selv og sliter med angst selv. Så jeg skjønner deg veldig godt. Men ikke snus for å få vekk angsten. Nikotin får heller frem angsten. Irritasjon og stress er noe helt annet enn angst. Angst får du kun vekk ved å jobbe med kvernetanker og gå til en terapaut som spesialiserer seg i nettopp dette og kognitiv terapi. Snuser du for å få vekk vonde følelser eller stress, så vil det bare forverre seg.

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk