Hopp til hovedinnholdet

 Bruker snus. Har fått vite blemmer i munnen, og er bekymret for kreft. 

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg sluttet å røyke for et år siden. Gikk over til snus. Snuser for mye å har nå tenkt å slutte. For mye vil si ca. 5 bokser i uken. Jeg har vært plaget med mye sikkel om nettene når jeg sover og hvite sår på innsiden av leppene. Noen ganger småe og andre ganger nokså store. Stort sett på samme sted. De kan vare i en ukes tid, være borte em uke også komme tilbake. Særlig etter mye snusing og etter å ha sovet. Kan dette være kreft? Min lege mente ikke det, men leser mye om After på nett og ser mange også sier det kan være kreft, at man må skjære vekk underkjeve osv. Skrekken har nok tatt meg he, he. Kan man skjekke seg for kreft på en enkel måte på legekontoret ved tester om man har mistanke om kreft i munnen/svelget? Jeg vil som sagt trappe ned snusingen. Først til 2 bokser i uken, deretter til 1 osv. Bytte ut snus med noe annet. Håper på svar raskt da jeg grubler om det kan være kreft. Tenker jo det værste. Takk

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 Vi her på ung.no kan ikke si noe sikkert hva som er evt. feiler deg, uten å ha undersøkt deg. Men jeg ikke tror du har kreft. Jeg tror ikke du trenger bekymre deg for det. Det er riktig at kreft at snus og røyking gir økt kraftig fare. Men det er noe som eventuelt (!) utvikler seg over år eller helst tiår!

Hvite små blemmer i munnen er ganske vanlig å ha, spesielt som barn eller ungdom. Dette kan ha flere årsaker, og man vet ikke alt om årsakene ennå heller. I noen svært, svært få tilfeller kan dette være kreft. Men da helst hos langt eldre enn deg, og da er det nok blemmer eller sår som ikke forsvinner eller kommer og går. 

Så hvis du allerede har vært hos legen og fått dette sjekket, kan du stole på det. Du trenger ikke bekymre deg for kreft. Så er det jo fint at du uansett det vil trappe ned på snus. For snus gir en økt helsefare, på sikt. 

 

 

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fakta om snus

snusboks

Hvordan føles det å snuse? Er det helseskadelig og hva er aldersgrensen? Hvor lang tid tar det å bli avhengig? Er snus farligere enn røyk? Her får du forhåpentligvis svar på alt du lurer på om snus.

Les mer

Vil du slutte å snuse?

Bilde av snusboks og hender (www.helsedirektoratet.no).

Det er vanskelig å slutte med snus, men det er mulig. Kanskje du bare skal hoppe i det? Her får du forslag til slutteoppskrift.

Les mer

- Jeg vil slutte å snuse, men klarer det ikke

Snus (colourbox.com)

Jeg skulle gjerne hatt noen som kunne hjelpe meg med å slutte å snuse. Jeg har prøvd flere ganger, men får det ikke til. Hvor kan jeg få hjelp?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk