Hopp til hovedinnholdet

Får jeg dårligere kondis av å spise usunt?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har begynt og komme i form ved og jogge som militæret for motivasjon, lurer på om hvis jeg spiser snop (usunne ting) vil det gå ut på dårligere kondis? Mvh Gutt 16

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du har funnet en treningsform som du liker.

Du vil ikke få dårlige kondisjon av å spise usunn mat, så lenge du trener, men du vil få dårligere fremgang og utbytte av treningen din. Det betyr at hvis du har en viss kondisjon, så vil ikke denne bli dårligere, men du vil kunne bli i bedre form hvis du spiser sunnere. Skjønner du hva jeg mener?

For å prestere bra på trening er det viktig å spise sunt. Det er spesielt viktig hva du spiser før du skal på trening. Ved å spise mat som inneholder langsomme karbohydrater (fiberrik mat, f.eks. grovt brød eller havregryn), vil du ha mer energi til å bruke på trening, og da klarer du å løpe raskere og lengre uten å bli like sliten. Spiser du pizza, loff eller boller før trening, vil ikke energien vare like lenge, og du blir raskere sliten.

Det er også viktig å spise noe sunt etter treningen, fordi da skal kroppen restituere seg. Det betyr at den skal bygge opp musklene og gjøre deg klar for en ny treningsøkt. 

Vi har skrevet en artikkel om hva det er lurt å spise før og etter trening.

Et kosthold med mye godteri, boller og potetgull, vil kunne føre til at man spiser mindre av den maten som inneholder alle næringsstoffene. Du vil derfor kunne få for lite vitaminer, mineraler, proteiner, sunt fett og fiber. Alt dette er næringsstoffer som du bruker under trening og før/etter.

Her er en artikkel om hva som er et generelt sunt kosthold, se om det er noe du kan bli bedre på.

Det har ikke noe å si om man spiser litt snop/snacks av og til, det påvirker ikke treningsformen, men spørsmålet blir hvor ofte er dette? Flere ganger om dagen? Flere dager i uka? 1-2 usunne måltider i uka har alle plass til, og er viktig for god livskvalitet og matglede.

Lykke til videre!

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kom i gang med treningen!

Joggesko (colourbox.com)

"Jeg har ikke penger, jeg har ikke utstyret, jeg har ikke tid?" Kjenner du deg igjen? Det finnes mange årsaker til å utsette treningen.

Les mer

10 tips til sunn og billig mat

Ulike grønnsaker (Colorbox).

Det kan fort bli dyrt hvis vi skal prøve å velge sunn mat når vi handler. Her får du 10 tips til hvordan du kan tenke smart i matbutikken - og gjøre sunne valg uten å tømme lommeboka helt.

Les mer

Proteinpulver kan være usunt

Gutter drikker proteinshake på treningssenter  (colourbox.com)

Er proteinpulver veien å gå til en fin og veltrent kropp? For de fleste er dette bortkastede penger. For andre kan det være direkte usunt.

Les mer

Hva er utholdenhet og hva er kondisjon?

utholdehnhetstrening (colourbox.com)

Vi bruker ofte ordene utholdenhet og kondisjon om hverandre. Begge deler handler om evnen til å holde på med en aktivitet over tid. Og det kan trenes opp!

Les mer

Når kommer resultatene av treningen?

Jente tøyer ut etter trening (colourbox.com)

Mange lurer på hvor raskt man kan se resultater og oppleve effekt av trening. Det er ikke noe fasitsvar på dette og det avhenger blant annet av gener, hva man trener og kosthold.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse