Hopp til hovedinnholdet
Gutt 16 år
 

Spørsmål
Hei.
Eg er ein gut som VILL slutte e røyke.
eg har lest om "røykfri på 10 dager"
Kva er det fyrste eg vill merke med kroppen min etter att eg har sluttet?
Kor mykje skader har eg fått av røykinga mi etter 6 måneder, 10sigaretter for dagen?

mvh
Framtids gla ungdomm.
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du ønsker å slutte å røyke og at du aktivt søker informasjon om hjelp til røykeslutt! Håper du har fått utbytte av å lese litt om det og har fått noen gode tips om hvordan du kan komme i gang. Det kan være greit å vite at det å slutte å røyke er en ganske kortvarig prosess, og at selv om det kan være slitsomt mens det står på, blir det raskt mye bedre. Klarer man å fokusere på dette og sørge for å ha ting å drive med de første dagene, er det ofte lettere å takle utfordringer som kommer.

Hva du kommer til å merke på kroppen etter at du har sluttet avhenger av mye eller hvor lenge du har røykt. En ganske umiddelbar effekt er at man ikke lenger lukter røyk av klær og pust. Ellers merker mange allerede de første dagene etter røykeslutt at pusten og kondisen blir bedre. Dette skyldes at man ikke lenger får i seg kullos fra røyken som ellers ville okkupert en del av plassen på de røde blodlegemene som frakter oksygen til alle kroppens celler. Når man slutter å røyke får man altså bedre blodsirkulasjon, og mange kan merke dette helt konkret ved at hendene og føttene blir varmere. Smaks- og luktesansen er også noe mange merker raskt en forbedring av.

Det er lite sannsynlig at du har tatt noe skader av røykingen din. De giftstoffene du har fått i deg begynner kroppen umiddelbart å skille ut igjen når du har sluttet. Det som er så bra med kroppen, er at den har en utrolig evne til å rense opp og reparere skader som har oppstått i forbindelse med røyking. Hvis du fortsetter å være røykfri nå, slipper du alle de eventuelle skadene kroppen din ville tatt av lengre tids røyking.

Lurer du på mer om røykeslutt eller trenger noen å snakke med, er du velkommen til å ringe Røyketelefonen 800 400 85. Det er gratis å ringe fra fasttelefon, men ringer du fra mobil kan vi ringe deg opp igjen. Du kan være anonym.


Hilsen Røyketelefonen 800 400 85
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk


Quiz: Hva vet du om kultur?

Er fotball kultur?