Hopp til hovedinnholdet

Er Oliver Tvist like farlig som snus og kan tannlegen finne ut at jeg bruker dette.

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg bruker Oliver Twist nesten hver dag og lurer på hva dette gjør med kroppen og tannkjøttet for eksempel. Er det like farlig som snus og kan tannlegen finne ut at jeg bruker dette. Hilsen gutt 15.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Både snus og skrå (Oliver Twist) går under fellesbetegnelsen røykfri tobakk. Oliver Twist regnes som et røykfritt tobakksprodukt på lik linje med snus fordi det inneholder nikotin og andre skadelige stoffer. Undersøkelser som er gjort viser at det i snus/skrå er identifisert ca 30 kreftfremkallende stoffer. Alle tobakksprodukter inneholder nok nikotin til være svært avhengighetsskapende.

Det er umulig å si hvor mye eller hvor lite snus/skrå som skal til før man kan se spor av det i slimhinnene. Om man snuser over tid blir det spor i tannkjøttet der man plasserer snusen. Det ser man oftest som røde og hvite striper i slimhinnen (nesten som sår). Slike tannkjøttsforandringer kan tannlegen se, men slett ikke alltid.  Disse stripene forsvinner som oftest når man slutter med snus. Det er vanskelig å si om det har gitt spor i tannkjøttet ditt. Prøv og løft på leppa i speilet, så ser du det kanskje selv.

 

Vennlig hilsen tannlegen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fakta om snus

snusboks

Hvordan føles det å snuse? Er det helseskadelig? Hva er aldersgrensen? Hvor lang tid tar det å bli avhengig? Er snus farligere enn røyk? Her får du forhåpentligvis svar på alt du lurer på om snus.

Les mer

Kan tannlegen se at jeg snuser?

Porsjonssnus (foto: colourbox.com)

Tannlege og tannpleier er ofte de første som oppdager at du snuser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rusmidler
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rusmidler